6 miljard Mensen    4 nov 2010

6 miljard Mensen
4 nov 2010

Een voorproefje aan de Universiteit Hasselt van 15 tot 19 november 2010

Meer dan tien jaar heeft Yann Arthus-Bertrand (‘De aarde vanuit de Hemel’, ‘Home’) de planeet rondgevlogen om ze via luchtfoto’s in beeld te brengen. Dankzij deze jarenlange reizen en vluchten over de planeet kreeg hij een totaalbeeld van de wereld en zijn grenzen. Toch voelde Yann Arthus-Bertrand al snel aan dat er iets ontbrak: het woord van de mens.

De ervaringen en de levensfilosofie van de wereldbewoners verzamelen via gefilmde interviews was dus de volgende stap. Het resultaat daarvan is te zien in ‘6 miljard Mensen’, gerealiseerd door Sibylle d’Orgeval en Baptiste Rouget-Luchaire en mogelijk gemaakt dankzij het vertrouwen van BNP Paribas.

Deze reizende tentoonstelling die in Parijs voor het eerst te zien was in 2009 wordt nu aan het grote Belgische publiek voorgesteld. De tentoonstelling loopt van 17 december 2010 tot 3 april 2011 in Tour & Taxis (Brussel). Sinds 20 september 2010 doet een beperktere installatie al negen steden van het land aan als voorproefje van deze tentoonstelling.

‘6 miljard Mensen’ in cijfers
Zes reporters hebben gedurende vijf jaar zowat 5.600 mensen in 78 landen over de hele wereld geïnterviewd. Elk interview maakte het voorwerp uit van 40 vragen en de reporters hebben zo 4.800 uur film ingeblikt en gebruikt voor verschillende media: films voor de tentoonstelling, 13 televisiedocumentaires van 26 minuten, een making of van 52 minuten en 150 clips van twee minuten.

De tentoonstelling ‘6 miljard Mensen’ in Brussel omvat een twintigtal uur getuigenissen verdeeld over een dertigtal thema’s.

Een voorproefje in de Universiteit Hasselt van 15 tot 19 november 2010
Gedurende twee maanden voorafgaand aan de grote tentoonstelling in Brussel doet een reizende video-installatie genaamd ‘Boodschappen’ negen steden van het land aan om een voerproefje te bieden.

Deze installatie bestaat uit vijf schermen en er zijn twintig zitplaatsen voor de bezoekers. Deze videomontage is gebaseerd op de laatste vraag uit de interviews: “We zijn met 6 miljard mensen op aarde, welke boodschap wenst u de andere mensen mee te geven?”.

Het is ook symbolisch, een spiegel: de ander tegelijkertijd begrijpen en hem toespreken.

Praktische informatie
Video-installatie ‘Boodschappen’, voorproefje van de tentoonstelling ‘6 miljard Mensen’ op de agora van de Universiteit Hasselt van 15 tot 19 november 2010, dagelijks van 8.00 tot 18.00 uur.

Vrije toegang.