Nieuwe onthaalbalie is open     8 feb 2010

8 feb 2010

Sinds juli 2009 wordt 4.000 vierkante op de campus in Diepenbeek hertimmerd, na een afscheidsfuif voor de ‘wereldberoemde’ agora: de fameuze ‘Agoramblas’ waar zelfs nu nog over gesproken wordt… “Na het feestje wilden de studenten zelf beginnen afbreken maar daar zijn we wijselijk niet op ingegaan”, lacht Johan Schoofs, coördinator studentenvoorzieningen.

De administratieve diensten zijn intussen van hun geïmproviseerde kantoren naar de nieuwe werkstek achter het onthaal verhuisd. “Met de onthaalbalie kiezen we voor een nieuwe aanpak: voordien had je allemaal loketjes, zoals bij De Post. Nu wordt iedereen onthaald aan een grote, open balie”, verduidelijkt Dany Polus, coördinator nieuwbouw. Vlakbij de balie komen ook twee glazen huisjes: hier zullen de sportdienst en ‘Jean de politieman’ duidelijk zichtbaar aanwezig zijn.

Festivals
Het gezicht van UHasselt verandert ook letterlijk: aan de ingang zijn een tiental pilaren opgetrokken die afgewerkt worden met een opvallende glazen gevel. “Die moet mensen naar de campus trekken. Nu zie je het gebouw niet echt liggen vanaf de parking, met de nieuwe ingang moet dat helemaal anders worden.”

Maar ongetwijfeld de meest ingrijpende verandering ligt achter het glas: de agora met zijn bekende trapstructuur - immens populair bij studenten - wordt helemaal gelijkgemaakt. “Maar we weten dat de unief zowat met die agora geassocieerd werd en dus komt er opnieuw zo’n gezellige structuur: alleen worden dat geen vaste blokken meer, maar verplaatsbaar en modulair. Zo kunnen we er bijvoorbeeld één grote ruimte van maken, voor festivals, tentoonstellingen, enz. Ook de cafetaria komt centraal te liggen zodat ze makkelijk gebruikt kan worden bij evenementen of recepties.”

Noppenvloer
Middenin de agora komt parket, rondom wordt groene vloer gelegd. Ook elders is de typische zwarte ‘noppenvloer’ weggehaald en vervangen door gegoten vloer. “Die vloer was één van de grote irritaties. Moeilijk te onderhouden en een ramp als je er met karren door moest. Die hoorde je van de ene kant van het gebouw tot de andere. Wel grappig: de studentenraad is een poll begonnen over wat de studenten het meest gaan missen van die noppen...” Voor zelfstudie is ruimte voorzien, en ook de studentenverenigingen krijgen nieuwe lokalen. “Zoals bij de Berlijnse muur hebben studenten zelfs stukken uit de muur - met hun emblemen - gezaagd als souvernir.”