Samira Hijjit is meest verdienstelijke allochtone student    28 sep 2010

28 sep 2010

Maar de prijs is vooral een aanmoediging: de laureaat moet meer allochtone jongeren inspireren om voor de hogeschool of universiteit te kiezen. Samira slaagde vorig academiejaar tegelijk voor het derde jaar biomedische wetenschappen én het tweede jaar geneeskunde. Daarnaast begeleidt ze twaalf eerstejaarsstudenten.

“Ik wist al heel vroeg dat ik dokter wilde worden”, vertelde Samira op de Prijsuitreiking. “Alleen wilde het maar niet lukken met het toelatingssexamen. Pas bij de derde poging had ik succes. Ondertussen had ik wel al enkele jaren biomedische wetenschappen op de teller staan. Die jaren wilde ik niet zomaar weggooien. Daarom voltooide ik vorig jaar mijn derde jaar biomedische, zodat ik toch een bachelordiploma van die opleiding op zak zou hebben. Tegelijkertijd volgde ik ook het tweede jaar geneeskunde. Ik heb dan ook het onderste uit de kan moeten halen. Elke dag studeerde ik 8 uur en uiteindelijk slaagde ik voor beide opleidingen. Een beetje tot mijn eigen verbazing.”

Fier
Voor de uitreiking van de Prijs in de statige ambtswoning van de gouverneur was zelfs de ambassadeur van Marokko naar Hasselt gekomen. Hij feliciteerde Samira en vertelde dat hij bijzonder trots op haar was. “Ik ben nog niet zo lang ambassadeur maar ik heb de indruk dat Marokkaanse jongeren fier zijn dat ze Belg zijn en zich willen inzetten voor de maatschappij. Samira is daar een duidelijk voorbeeld van”, aldus ambassadeur Samir Addahre.

Rector Luc De Schepper prees Samira vooral voor haar gedrevenheid: “Samira is gedreven als geen ander: naast haar studies coacht ze ook nog eens twaalf allochtone eerstejaars. Ze probeert deze studenten door hun eerste jaar te loodsen door hen te motiveren en te stimuleren in hun studies. Samira probeert een voorbeeld en een vertrouwenspersoon voor hen te zijn. Ze staat altijd klaar voor de eerstejaars en staat hen met raad en daad bij. Met haar gedrevenheid en doorzettingsvermogen, is Samira duidelijk een voorbeeld voor vele (allochtone) studenten. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat de jury haar unaniem deze Prijs toekent.”

Blij
In haar dankwoord vertelde Samira dat de Prijs een echte verrassing was. “Midden augustus kreeg ik een brief van de rector in de bus. Ik dacht dat het een rekening was, maar het was een brief die me vertelde dat ik was verkozen tot meest verdienstelijke allochtone studente. Ik wist zelfs niet dat ik kans maakte op de prijs. Maar ik ben uiteraard wel ontzettend blij en fier.”

Bloemen waren er ook voor een glunderende mama Hijjit: “Ik heb altijd gezorgd voor Samira en haar vier zussen, maar nu moet ik gaan werken om de studiekosten te financieren. Uiteraard doe ik dat wel met veel plezier. Studeren staat binnen ons gezin hoog op de prioriteitenlijst.”

Droom
Özlem Yalci, medewerker ‘Sturen op Succes’ van de UHasselt die Samira voordroeg, was ook aanwezig op de plechtigheid. “Nooit opgeven. Dat is wat Samira tot voorbeeld maakt voor elke student”, aldus Özlem. “Daarom heb ik haar voorgedragen. Ze had een droom, geneeskunde studeren, en ze wilde koste wat het kost die droom realiseren. Ook al moest ze daarvoor drie keer het ingangsexamen doorploeteren. Ik hoop dat haar verhaal dan ook navolging krijgt. Samira toont dat het als student van allochtone origine niet moeilijker is om succes te hebben.”

fotoreportage