UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

UHasselt SEE

“Als ik morgen de Lotto win, dan doe ik vrienden CIGO cadeau”    11 mei 2016

“Als ik morgen de Lotto win, dan doe ik vrienden CIGO cadeau”
11 mei 2016

CONTACTPERSOON

Mevrouw Marleen CUPERS

32-11-268666

marleen.cupers@uhasselt.be

Een totaalervaring die je niet meer loslaat. Rik Verbeemen en Diebrecht Hellofs schuwen de lovende woorden niet als ze terugblikken op hun opleiding Consultancy in Groepen en Organisatie (CIGO) bij UHasselt SEE. “Je leert niet alleen van de allerbesten, maar wordt vooral continu uitgedaagd om de wereld, jezelf en je organisatie op een totaal nieuwe manier te benaderen.”

Toen men Diebrecht Hellofs (Learning & Development Manager bij Carglass) de opleiding CIGO voorstelde, was hij meteen enthousiast. “Positieve organisatieontwikkeling, Appreciative  Inquiry (AI).. Dat waren topics die mij sowieso fascineerden. Dat we naar Cleveland  – dé bakermat van AI – zouden gaan om er samen te werken met grote namen zoals Ron Fry en David Cooperrider, vond ik helemaal fantastisch. En toch had ik nooit verwacht dat  de opleiding zo’n impact zou hebben.”

Voor Rik Verbeemen (zelfstandig consultant en eigenaar van Black Hat Solutions) was CIGO een zoektocht. “Een groot avontuur waar ik volledig in gedoken ben. Ik was profess  oneel een nieuwe weg ingeslagen en iemand met wie ik samenwerkte, raadde mij het programma aan. Ik voelde ook zelf: ik ben strategisch sterk, weet veel van procedures en toch mis ik nog een dimensie. Want uiteindelijk zijn het altijd mensen die strategieën moeten waarmaken. Hoe motiveer je hen? Hoe begeleid je hen? En hoe vorm je een sterk team? Op dat terrein heb ik bij CIGO veel geleerd.”

Baksteen

“CIGO is geen gewone opleiding”, aldus Diebrecht Hellofs. “Het is als een baksteen die ze in het midden van een riviertje leggen. Eens die steen daar ligt, stroomt het water nooit meer hetzelfde. Het gaat niet alleen over jou als professional. Het raakt je in je hele mens-zijn. Je stapt letterlijk uit je dagelijkse bestaan om vanop een afstand naar jezelf en je organisatie te kijken. Het gaat ook niet om grote theorieën, maar eerder om ‘zin-geving’.”

Rik Verbeemen: “Waar wij in de harde wereld van de strategische communicatie steeds proberen om extra schillen rond een verhaal te leggen, gaat CIGO recht naar de kern. Hier werd de ui gepeld. En daar kan je al eens flink an janken. (Lacht) Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waar wil ik naartoe? Alle dingen waar je normaal omheen wandelt en die onderhuids sudderen, worden naar de oppervlakte gebracht.” En dat is nodig, zegt hij. “Als je anderen in veranderingstrajecten wil begeleiden, dan moet je je eigen zwaktes en sterktes ook goed kennen en benutten. ”

The Human Zoo

“Je krijgt weinig theorie over organisatieontwikkeling, maar ervaart vooral goed hoe een team zich vormt. Alles wat er zich binnen de bedrijfswereld in teams afspeelt, tekent zich immers ook af in de CIGO-groep”, zegt Diebrecht Hellofs. Het is als een Human Zoo waar je zelf deel van uitmaakt. “Intensief, maar ook waanzinnig effectief.”

Rik Verbeemen is vol lof over het programma en de begeleiders – “ronduit fantastisch”, zegt hij. “En toch leer je vooral van en met elkaar. De groep bestaat uit de meest diverse persoonlijkheden: vrouwen, mannen, Nederlanders, Vlamingen, jong, oud… Maar precies in die heterogeniteit schuilt het succes. Want als al die verschillende persoonlijkheden een hechte, veilige én dynamische leergroep kunnen vormen, dan moet dat elders ook lukken.”

Energieboost

CIGO is herbronnen, een nieuwe adem vinden. Rik Verbeemen: “Het programma maakt je terug hongerig naar nieuwe input en authentieke ervaringen. Het vraagt ontzettend veel tijd en energie: je bent 42 werkdagen niet op kantoor én moet daarnaast nog stevig aan de slag met opdrachten, lectuur en cases. En toch krijg je alle energie die je erin stopt méér dan terug. Als ik morgen de lotto win, doe ik CIGO meteen aan mijn beste vrienden cadeau. CIGO maakt je leergierig.”

Ook Diebrecht Hellofs kwam boordevol positieve energie terug op kantoor. “Klaar om er weer helemaal voor te gaan. En van die positieve vibe profiteert uiteindelijk iedereen. Ik heb het afgelopen anderhalf jaar al meer aan mijn bedrijf teruggegeven dan ooit tevoren. Ik ben geduldiger met mensen, gulziger naar nieuwe inzichten en enthousiast om met groepen en organisaties aan de slag te gaan.”

Nieuwe editie CIGO 28

In september 2017 start editie 28 van de opleiding CIGO.

Meer info en inschrijven >

Dit artikel is verschenen in het UHasselt magazine (Nummer 2 • april 2016 • jaargang 11)

Bijlage