UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

UHasselt SEE

Hoe kan ik mijn bedrijf door groene keuzes ook economisch sterker maken?    10 mei 2015

Hoe kan ik mijn bedrijf door groene keuzes ook economisch sterker maken?
10 mei 2015

CONTACTPERSOON

prof. dr. Tom KUPPENS

32-11-268755

tom.kuppens@uhasselt.be

Cleantech biedt immens veel opportuniteiten. Maar het is niet evident om in het brede scala aan mogelijkheden de juiste keuzes te maken. Schrijf je nu in voor het postgraduaat Cleantech Management en stoom jouw bedrijf klaar voor een mooie én groene toekomst.

HOE HAAL JE – TECHNISCH, ECONOMISCH ÉN ECOLOGISCH - HET MEEST UIT CLEANTECH?

Cleantech is meer dan een modewoord. Anno 2015 zijn schone technologieën een economische noodzakelijkheid. De Cleantech-mogelijkheden op de markt lijken haast onbeperkt, maar welke innovatieve CleanTechnologies kunnen voor jouw bedrijf écht het verschil maken, op ecologisch, technisch én economisch vlak? In het postgraduaat Cleantech Management krijg je niet alleen een overzicht van de nieuwste state-of-the-art CleanTechnologies. Dit nieuwe postgraduaat van UHasselt School of Expert Education (SEE) i.s.m. CleanTechPunt vzw leert je ook op een kritische, analytische manier de juiste keuze maken, en die visie vertalen naar een brede groep stakeholders. De SEE-opleiding Cleantech Management? Dat is kennen. Kunnen. En doen.

KENNEN

“Grondstoffen die steeds schaarser worden, het energievraagstuk, de afvalproblematiek,…  De CleanTechnologies die vandaag op de markt zijn, bieden interessante oplossingen voor heel wat uitdagingen waar bedrijven vandaag mee worstelen. Maar het is niet altijd evident om door het bos de bomen te zien. Produceer ik mijn eigen elektriciteit via zonnepanelen of warmtepompen? Vind ik economisch en ecologisch interessante alternatieven voor mijn dieselwagens of trucks? Managers, bedrijfsleiders en adviseurs hebben nood aan meer inzicht in de status, de ontwikkelingen en de vooruitzichten van de belangrijkste CleanTechnologies, zodat ze van daaruit – kritisch en analytisch – een gefundeerde keuze kunnen maken. Een keuze, die niet alleen vanuit technisch oogpunt interessant is, maar die ook economisch rendeert. Daarnaast biedt CleanTech oneindig veel nieuwe opportuniteiten voor bedrijven. Met dit SEE postgraduaat willen we de deelnemers ook inspireren om die nieuwe inzichten, technologieën en methodes in te zetten om nieuwe zakelijke activiteiten te creëren of aan te trekken”, aldus Kristof Corhout, Product Manager Sustainable Mobility bij Electrabel.

KUNNEN

Spouwmuurisolatie lijkt misschien op het eerste gezicht een duurzame investering. Maar wat gebeurt er na 20 jaar met het afval ervan? Ook daar moet je rekening mee houden als je vandaag de juiste keuze wil maken. “Het is belangrijk om de zaken kritisch te bekijken en verder dan de quick-wins te durven gaan”, vertelt Dirk Vandereyt, R&D engineer bij Melotte. Het postgraduaat daagt uit om stil te staan bij vragen zoals: Wat verwacht je op technisch vlak precies van deze groene investering? En wat is de economische impact van die beslissing? Vandaag en op lange termijn? Cleantech Management wil de deelnemers aanzetten om heel gefundeerd de juiste afwegingen te maken. Op basis van objectieve feiten en consequenties. En rekening houdend met alle risico’s en onzekerheden.

DOEN

“Als je als bedrijf de kaart van Cleantech trekt, moet je die visie ook uitdragen naar andere stakeholders – binnen én buiten je organisatie. Ook het engagement van je werknemers, aandeelhouders, klanten, buurtbewoners en de overheid is een belangrijke succesfactor. Hoe maak je hen warm voor dit groene verhaal? Ook daar besteden we in de opleiding ruimschoots aandacht aan”, aldus Tom Kuppens, academisch verantwoordelijke Postgraduaat Cleantech Management.

Het postgraduaat Cleantech Management start in februari 2016 en richt zich tot managers, adviseurs en beleidsmakers die op zoek zijn naar duurzame Cleantech-oplossingen en -opportuniteiten voor hun bedrijf.