UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

UHasselt SEE

Hoe leid je een veranderingstraject in goede banen?    25 apr 2015

Hoe leid je een veranderingstraject in goede banen?
25 apr 2015

CONTACTPERSOON

Mevrouw Marleen CUPERS

32-11-268666

marleen.cupers@uhasselt.be

Be the change you want to SEE. Dat is het motto in de opleiding CIGO | Consultancy In Groepen en Organisaties. Leer vanuit je eigen persoonlijkheid en jouw vakmanschap teams begeleiden in hun veranderingsproces.

CHANGE MANAGER

Als change manager moet je sterk in je schoenen staan. Want wie anderen wil begeleiden in een veranderingstraject, moet zijn eigen krachten, talenten én zwaktes goed kennen en benutten. CIGO, een opleiding van UHasselt School of Expert Education (SEE) i.s.m. KU Leuven, benadert veranderingsprocessen daarom niet alleen vanuit het team en de organisatie, maar ook vanuit de persoonlijkheid van de begeleider.

Hoe begeleid je - vanuit je persoonlijk vakmanschap - teams in een veranderingsproces? Met welke onderliggende organisatieprocessen moet je rekening houden? Hoe toon je organisaties de weg naar vitaliteit? Dit intense programma inspireert om op een frisse, andere manier met groepen en processen om te gaan. En die nieuwe inzichten breng je meteen in de praktijk.

YES, WE CAN

“Organisaties en teams door een veranderingstraject loodsen is geen sinecure. Want eigenlijk houden mensen niet van verandering. Ze zijn gewoon om op een bepaalde manier te werken en vinden zo’n vast patroon best comfortabel. Als zij die patronen plots moeten veranderen, vraagt dat enorm veel van hen als individu, van het team en de organisatie. Om van zo’n veranderingsproces een succes te maken volstaat de juiste technische kennis niet. Je moet vooral een goede people manager zijn die mensen kan motiveren en begeleiden. Op dat terrein heb ik immens veel bijgeleerd tijdens het CIGO programma. Ik ben er een betere én een completere professional door geworden”, aldus alumnus Rob Vinke, directeur van managementadviseurs Het Zuiderlicht.

BASED ON EXPERIENCE

“CIGO vertrekt vanuit de eigen ervaringen van de deelnemers. En dat werkt bijzonder inspirerend”, zegt Rob Vinke. “In de groep of in subgroepen ga je samen je eigen cases verkennen, delen en uitdiepen. De begeleiders onderbouwen die praktijkvoorbeelden dan met nieuwe theoretische kaders en modellen. Tijdens de opleiding pas je die nieuwe inzichten meteen al toe en voer je heel concrete opdrachten uit bij bestaande bedrijven. Daardoor zet je voortdurend – en heel concrete - stappen voorwaarts. Je voel jezelf echt groeien: als professional én als mens.”

BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE

“Als je anderen wil begeleiden in veranderingsprocessen, moet je ook kritisch durven kijken naar jezelf en durven stilstaan bij vragen als: Hoe verander ik zelf? Hoe breek ik zelf uit bepaalde patronen?”, vertelt alumna Ingrid Evers, partner bij Crossroad Consulting NV en zaakvoerder van PI Services bvba. “Onderweg loop je onvermijdelijk een paar keer tegen je eigen grenzen aan, maar dat is ook nodig als je die grenzen wil verleggen. De impact van CIGO is heel snel voelbaar in je eigen beroepspraktijk. Je merkt dat je veel meer invloed kan uitoefenen op de veranderingstrajecten van anderen omdat je zelf stevig in je schoenen staat.”

CIGO is een intensief residentieel programma voor interne en externe change managers. De 27e editie start op 8 september 2015.