UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

Interactie tussen docent en expert tijdens de les unieke aspect OpenBordersMBA

Interactie tussen docent en expert tijdens de les unieke aspect OpenBordersMBA    2 jun 2016

Interactie tussen docent en expert tijdens de les unieke aspect OpenBordersMBA
2 jun 2016

CONTACTPERSOON

Mevrouw Jothi BLONTROCK

32-11-268633

jothi.blontrock@uhasselt.be

Prof. dr. Sigrid Vandemaele (UHasselt) geeft het vak ‘Corporate Finance, in search for value’ in de OpenBordersMBA. Acht jaar eerder had professor Vandemaele al eens mogen proeven van doceren binnen een MBA-programma aan een andere universiteit. Door de fijne ervaring daar, twijfelde ze geen moment om de kans te grijpen om les te geven bij het OpenBordersMBA programma van UHasselt SEE in samenwerking met HEC-ULg en FH Aachen.

Vertel waarom is het zo fijn les te geven in een MBA?

Een MBA-publiek is een tof en dankbaar publiek. Het zijn allemaal volwassenen die in het bedrijfsleven staan met een eigen verhaal. Het luisteren naar dat verhaal en in dialoog gaan met hen maakt het lesgeven daar zo boeiend. Door die wisselwerking is het echt een uitdaging om daar les te geven. Bij reguliere studenten komen er weinig vragen tijdens een les, maar in het OpenBordersMBA-traject hebben de deelnemers bepaalde verwachtingen: ze willen graag raad en advies over concrete vragen uit hun werkwereld of privéleven. In de pauze gebeurt het bijvoorbeeld wel eens dat ik een balance sheet of een projectwaardering onder mijn neus krijg waar ik dan mijn mening moet over geven. Er was zelfs een deelnemer die op het punt stond een apotheek te kopen en met die balance sheet naar mij kwam om te horen wat ik ervan vond.

Het seminarie Corporate Finance is een van de intensiefste van de OpenBordersMBA en we kunnen ons indenken dus ook niet het meest populaire. Hoe ervaart u dat bij de deelnemers?

Er zijn vaak twee uitersten in de deelnemers: sommigen vinden de materie heel interessant en zijn zelf ook erg bezig met dat financieel kwantitatieve plaatje, anderen hebben veel minder voeling met de materie. Gelukkig is de meerderheid wel erg geboeid door het financiële aspect. De intensiteit van de cursus heeft ook een positief neveneffect. De deelnemers zien deze cursus een beetje als de berg waar ze samen over moeten en dat werkt verbindend voor de groep. Als iemand iets niet goed begrijpt bijvoorbeeld, dan helpt de groep snel mee om voorbeelden te zoeken of de vraag anders te formuleren.

Heeft u zelf nieuwe inzichten verworven tijdens het MBA?

Inhoudelijk heb ik zelf niet echt nieuwe inzichten gekregen maar wel didactisch. Het eerste jaar had ik veel materiaal. Bij een reguliere les komen er weinig vragen en dan kan je meer stof behandelen. Dankzij de OpenBordersMBA heb ik geleerd dat het ook anders kan: meer tijd nemen om te luisteren naar vragen van de deelnemers. Je behandelt minder stof maar dat tweerichtingsverkeer maakt het net interessant. Daarnaast heb ik ook geleerd dat die deelnemers niet zitten te wachten op briljante, alles oplossende formules maar vooral willen weten wat een bepaald concept betekent en wat ze ermee kunnen doen.

Stel u hebt een nichtje die graag een MBA opleiding wil volgen, maar ze weet nog niet waar. Waarom zou u haar dan de OpenBordersMBA aanraden?

Uniek voor de OpenBordersMBA is de interactie tussen docent en expert tijdens de les: elkaar aanvullen zodat het seminarie inhoudelijk een vloeiend geheel wordt. Mijn expert Marcel Kannekens en ik spelen constant op elkaar in en dat werkt heel versterkend. Ook bij de deelnemers wordt dat positief onthaald. Zij nemen dit patroon zelfs over in hun communicatie naar elkaar.

OpenBordersMBA

OpenBordersMBA is een samenwerking van Universiteit Hasselt School of Expert Education (UHasselt SEE) met HEC-ULg (Luik) en FH Aachen (Aken). Dit tweejarig parttime modulair weekendprogramma geeft managers de mogelijkheid om een extra masterdiploma en MBA getuigschrift te behalen in combinatie met een fulltime job.

De lessen vinden plaats in Eupen, tevens het kruispunt van de 3 universitaire partners. Interesse? Kom naar de SEE & taste proefsessie in Eupen en laat je overtuigen door de huidige deelnemers.