UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

Proclamatie afstudeerders postgraduaat Relatie- en communicatiewetenschappen: kort verslag    1 jun 2016

1 jun 2016

CONTACTPERSOON

Mevrouw Jothi BLONTROCK

32-11-268633

jothi.blontrock@uhasselt.be

Op zaterdag 21 mei vond de plechtige proclamatie plaats van de afstudeerders van het postgraduaat Relatie-en Communicatiewetenschappen editie 2015. Het was een feestelijke gelegenheid die werd ingeleid door een lezing van Gérard Bour, expert in lichaamstaal.

“Gezichten lezen lijkt simpel, maar vraagt enige oefening”

Gezichten zijn de meest betrouwbare bron om te zien wat iemand echt voelt in dagelijkse communicatie, maar hoe kan je dat zien? Je kan leren om micro-expressies of korte bewegingen van de spieren in het gezicht te interpreteren. Deze bewegingen komen net vóór iemand iets zegt en zijn slechts een fractie van een seconde te zien. Het lezen van micro-expressies wordt alom gebruikt in verschillende domeinen zoals sales, management, training, rekrutering en leadership.

Tijdens de lezing ‘Lichaamstaal, de taal die iedereen spreekt’ nam Gérard Bour ons mee op een ontdekkingstocht naar de 7 basisemoties: kwaadheid, afkeer, angst, verdriet, plezier, verrassing en minachting. De expert in lichaamstaal toonde met veelzeggende foto’s welke micro-expressies kunnen voorkomen bij deze emoties. Zo is verdriet één van de makkelijkste emoties om te herkennen: de binnenkant van de wenkbrauwen gaat omhoog, de oogleden zijn slap, de mondhoeken gaan naar beneden en de persoon heeft een al of niet duidelijke pruillip. Wanneer iemand daarentegen echt plezier heeft, dan trekken de spieren rond de ogen samen, de wangen gaan ‘omhoog’ en er zijn kraaienpootjes en rimpels rond de ogen.

Gérard Bour: “Het klinkt simpel, maar gezichten lezen vergt enige oefening. Micro-expressies zijn heel snel voorbij: alert zijn is de boodschap om ze te zien en te kunnen interpreteren.”

Als afsluiter van de lezing gaf Gérard nog een kleine oefening mee aan het publiek. Hij stelde hen voor te vragen aan de partner: ‘Schat, gaan we naar de film vanavond of naar mijn ouders?’ Dan moet je kijken wat er gebeurt rond de neus en wenkbrauwen van je partner bij voorstel 1 en bij voorstel 2. Een uitstekende manier om te oefenen.”

Afgestudeerde Ingrid Caubergh: “Het postgraduaat was intensief maar ik ga het toch missen”

Na de lezing vond de plechtige proclamatie plaats van de afgestudeerden. Tinne Lommelen, directeur van UHasselt SEE liet de afgestudeerden één voor één naar voor komen om hun getuigschrift in ontvangst te nemen en vereeuwigd te worden voor de lens. De proclamatie werd afgesloten met een receptie waar gezellig werd nagepraat met een hapje en een drankje.

Ingrid Caubergh, één van de afgestudeerden blikt terug op de opleiding: “Het postgraduaat is best intensief: de lessen vinden plaats op zaterdag en papers schrijven vraagt tijd. Toch valt de opleiding prima te combineren met een fulltime job en een gezin. Ik ga het toch ook een beetje missen hoor.”

Proeven van het postgraduaat RelCom

Tegelijk met de receptie voor de afgestudeerden vond ook de SEE & taste plaats voor het postgraduaat Relatie-en Communicatiewetenschappen. Hier konden geïnteresseerden met hun inhoudelijke vragen terecht bij alumni en docenten van het postgraduaat. De medewerkers van UHasselt SEE stonden paraat met antwoorden op alle praktische en inhoudelijke vragen. Na de receptie dook een groep alumni van het postgraduaat opnieuw de klas in voor de workshop van Gérard Bour ‘Stop talking, start looking’. Het verslag van de workshop vind je [hier].

Alle foto’s van de lezing, de proclamatie en de SEE & Taste kan je hier terug vinden op de Facebook-pagina van het postgraduaat RelCom. Like & share!

Postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen

Wil je meer halen uit jezelf en je – persoonlijke en zakelijke – relaties? En ben je niet bang voor de confrontatie? Dan is dit postgraduaat de ideale manier om nieuwe energie te vinden om met jezelf en met anderen aan de slag te gaan.
Deze nieuwe theoretische inzichten kan je ook onmiddellijk praktisch toepassen d.m.v. oefeningen en discussies i.v.m. de werksituaties en binnen de groep.

Een nieuwe editie van het postgraduaat start op zaterdag 24 september 2016.