UHasselt SEE

32-11-268755

tom.kuppens@uhasselt.be

Voorsprong door Clean Technologies | Twee nieuwe opleidingen voor professionals

In september en februari starten de UHasselt SEE en SYNTRA Limburg elk met een nieuwe avondopleiding rond ‘clean technologies’. Bedrijfsleiders, managers, consultants en bedrijfsmedewerkers mogen zich verwachten aan extra kaders en instrumenten om ten volle de mogelijkheden van milieuvriendelijke technologieën te benutten. UHasselt School of Expert Education (UHasselt SEE) en SYNTRA Limburg hebben in samenwerking met CleanTechPunt (CTP) elk een eigen programma ontwikkeld. Met deze nieuwe opleidingen willen ze complementair de focus op cleantech in onze regio verder versterken.

UHasselt SEE start op 2 februari 2016 met een nieuw postgraduaat Cleantech Management. Daarvoor werkt ze samen met de hogescholen PXL en UCLL, en tal van praktijkexperten. Het postgraduaat beoogt deelnemers die na de opleiding cleantech kennen, kunnen én doen. Basis van de opleiding is een overzicht van de state-of-the-art m.b.t. cleantechnologies (o.a. in energie, nieuwe materialen, mobiliteit). Klemtoon ligt vervolgens op het kritisch selecteren en uitvoeren van techno-economische én duurzaamheidsanalyses om de geschikte cleantechoplossing te kiezen. Het derde deel gaat over impact, of hoe de omgeving (binnen en rondom de organisatie) te overtuigen en te engageren om mee haar schouders te zetten onder de implementatie van concrete cleantechoplossingen wenselijk voor bedrijf en samenleving.

Na de zomer start SYNTRA Limburg met de nieuwe opleiding Cleantech Consultant. Deze opleiding focust ook op de noodzaak van transitie tot systeeminnovatie, d.i. het belang om gelijktijdig aanpassingen in klimaat, economie, mens, cultuur, natuur- en milieukwaliteit te doen. Begeleiders die elk expert zijn in hun vakgebied brengen een overzicht van allerlei cleantechnologies in specifieke toepassingen (o.a. duurzaam bouwen, landbouw en voeding, bio-gebaseerde economie, duurzaam toerisme, life science). Daarnaast reikt de opleiding praktijkgericht allerlei technische en bedrijfsmatige cleantechhandvaten en -tools aan. Afgestudeerden van deze opleiding kunnen met kennis van zaken bedrijven en projecten op weg helpen in hun cleantechambities. Als SYNTRA opleiding is een module zelfstandig ondernemerschap uiteraard ook aanwezig.

Met de lancering van de twee nieuwe opleidingen brengt CTP de basiskennis uit haar opleidingen CleanTechAmbassadeur en CleanTechConsulent verder naar de arbeidsmarkt. “De lancering van deze programma’s is een belangrijke stap in de missie van CleanTechPunt om de mogelijkheden van cleantechnologies ruimer bekend te maken”, zegt Maurice Ballard, voorzitter van CTP.

SALK

Cleantech is een van de domeinen die het SALK-actieplan naar voren schuift in het versterken en verder innoveren van de Limburgse economie. De opleidingen Cleantech Management en Cleantech Consultant vergroten niet enkel de vakkennis van professionals, maar dragen ook bij aan het vergroten van de kennis en expertise rond cleantechnologies in bedrijven.