UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

UHasselt SEE

Gastcollege Samenwerken. Over mensen en technologie in zorgnetwerken.

27 apr 2016 - 19.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal H6

CONTACTPERSOON

De heer Stijn VALKENEERS

stijn.valkeneers@uhasselt.be

Gastcollege Ingenieur & Maatschappij

Samenwerken. Over mensen en technologie in zorgnetwerken.

Wie: Prof. dr. Ike Kamphof

Ike is verbonden aan de universiteit van Maastricht als docent. Ze heeft een doctoraat in de filosofie behaald aan de KUL in 2002. Haar huidig onderzoek focust zich op ‘(tele)presence and (tele)care’ en ‘the relationship between aesthetic sensibility and ethical affect.’

Onderwerp:

De zorg moet beter en efficiënter vinden we. Om die doelen te bereiken wordt veel verwacht van nieuwe technologieën die zorg op afstand mogelijk maken. Zo wordt er geëxperimenteerd met sensoren om kwetsbare ouderen thuis in de gaten te houden en met zorgrobots die hen monitoren en gezelschap houden. Die technologieën zijn geen neutrale instrumenten die de zorg zoals we die nu kennen onaangetast laten. Ingenieurs bouwen niet alleen functies, maar, bewust of onbewust, geven zij menselijke relaties mede vorm. Ook gebruikers oefenen hun invloed uit op het nieuwe zorg netwerk. Aan de hand van haar praktijkonderzoek bespreekt filosofe Ike Kamphof hoe we het dynamisch samen werken van mensen en dingen in de zorg kunnen analyseren en welke vragen zich daarbij opdringen.