UHasselt SEE

Universiteit Hasselt School of Expert Education

UHasselt SEE

Lezing Het klimaat doet de economie draaien

21 apr 2016 19.00 uur - 21.00 uur

Oude Gevangenis

Universiteit Hasselt

campus Hasselt

Martelarenlaan 42

3500 Hasselt

CONTACTPERSOON

dr. Tinne LOMMELEN

tinne.lommelen@uhasselt.be

Cleantech Community Limburg presenteert

Het klimaat doet de economie draaien
Met Ignace Schops (LIVE) en Jill Peeters (VIDEOBOODSCHAP)

Klimaatakkoord Parijs
Iedereen herinnert zich december 2015. Het beeld van de Franse president Hollande die, na de aanslagen in Parijs, terugblikt op een succesvolle klimaatconferentie. Op 22 april 2016, de internationale dag van de aarde,  wordt de klimaatovereenkomst in New York gedurende 1 jaar voorgelegd ter ondertekening. De overeenkomst wordt van kracht als 55 landen die samen 55% van alle emissies vertegenwoordigen getekend hebben. Maar wat werd er precies afgesproken? Wat betekent dit voor Europa? Voor België?  Voor Limburg? Cleantech Community Limburg vraagt dit aan Ignace Schops en aan Jill Peeters.

Ignace Schops
Ignace Schops (°1964) is een Limburger en won in 2008 de Goldmanprijs, beter bekend als de groene Nobelprijs. In eigen provincie is hij ook gekend als directeur van het Regionaal Landschap Hoge Kempen en bezieler van het Nationaal Park. Ignace Schops is ook lid van het Climate Leadership Corps van Al Gore en is  biodiversiteitsambassadeur van het Europees Parlement. Naast alle internationale erkenning kreeg hij ook nationale onderscheidingen zoals het Gulden Spoor en Ambassadeur voor duurzaam toerisme. En niet onbelangrijk: hij is een zeer goed spreker.

Jill Peeters
Jill Peeters (°1975) studeerde geografie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 2000 is de aan de slag bij VTM als weervrouw en werkte ze aan verschillende TV programma’s. Ze is mogelijk minder bekend als auteur, maar heeft toch al verschillende boeken geschreven zoals “Jill doet het WEER”, "Onze planeet wordt heet!" en "Global warming bij ons". In 2014 bracht Jill Peeters een boek uit over de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering: "40 graden in de schaduw". Het is in haar rol van klimaatexpert dat Jill Peeters een videobijdrage zal leveren aan de avond.

Limburgse cases
Zoals steeds zetten we ook ditmaal 3 Limburgse cases in de spotlights. Limburgers waarvoor klimaat en economie niet tegenstrijdig zijn en die kunnen getuigen met inspirerende voorbeelden.

PROGRAMMA

19u00  Onthaal door Alain Yzermans, voorzitter van GreenVille en burgemeester van Houthalen-Helchteren

19u10  Videoboodschap Jill Peeters

19u20  Het klimaatakkoord van Parijs door Ignace Schops

20u20  Panelgesprek met Limburgse cases

20u50  Slotwoord

21u00 Netwerkdrink

INSCHRIJVEN

Inschrijven is gratis maar wel verplicht via het online inschrijvingsformulier.

U kan zich inschrijven tot 19 april.

PARTNERS