UHasselt SEE

32-11-268502

marleen.missotten@uhasselt.be

Inschrijven

Anne Dedry is gezinssociologe en tot voor kort directeur van Ons Zorgnetwerk, een vereniging die de belangen van mantelzorgers behartigt. Ze is ook volksvertegenwoordiger in het federaal parlement en lid van de commissie Volksgezondheid . Anne is auteur van ‘Zorg zonder naam’, een toegankelijk basisboek voor mantelzorgers, dat hen wegwijs maakt in het zorglabyrint.

Birgitte Schoenmakers is huisarts in een groepspraktijk en docent aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG) van de KU Leuven. Haar onderzoek spitst zich toe op het ondersteunen van de zorg voor dementerenden en hun man-telzorgers. Daarnaast is ze mede verantwoordelijk voor de opleiding van huisartsen in spe. Ze ontwikkelde een tool – een online navormingsmodule- om huisartsen te leren hoe ze mantelzorgers beter kunnen ondersteunen.

“Door een veranderde maatschappelijke context en door een verschuiving in het zorglandschap, worden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers geconfronteerd met andere taken dan de loutere patiëntenzorg. Op relatief korte tijd kwamen nieuwe samenwerkingsmodellen in de praktijk tot stand. Niet alleen ontstaan er formele samenwerkingsverbanden (bv. groepspraktijken) - ook informele samenwerkingsverbanden komen tot stand. Zo nemen vele honderdduizenden mantelzorgers in ons land gratis de zorg op voor een zieke ouder, partner, zorgenkind of iemand in de naaste omgeving die hulp nodig heeft. Zij worden geconfron-teerd met heel wat vragen en uitdagingen. Tijdens deze lezing belichten Anne Dedry en Birgitte Schoenmakers – elk vanuit hun eigen ruime onderzoeks- en praktijkervaring – deze thematiek.

Deze lezing is onderdeel van de Leerstoel Medische Ethiek | dokter Jules Knapen | cyclus 2016-2017

Inschrijven