Dag van de wetenschap

Dag van de wetenschap

KONINKLIJKE UNIE VAN DE BELGISCHE ZENDAMATEURS

Workshop 'Bouw een rare thermometer'

Tijdens deze workshop elektronica bouw je een ietwat speciale thermometer. De temperatuur wordt numeriek serieel gesignaleerd door ledjes. Het bereik gaat van -20 tot +100 °C, de resolutie is ingesteld op 1 graad. De schakeling wordt om de 16 sec. wakker. Onder nul tel je dan de blauwe led, boven nul de rode led. We plaatsen de jampot buiten en via de LED's in huis lezen we de temperatuur af.

Ingenieurs in de elektronica en ervaren zendamateurs helpen je met het bouwen van een microcontrollerprintje. Een beetje soldeerervaring kan nuttig zijn.
De thermometer schiet om de 16 seconden wakker en geeft dan de temperatuur weer via knipperende LED's. Het geheel gaat in een waterdichte jampot zodat je de thermometer buiten kan plaatsen en via de LED's in huis de temperatuur kan aflezen.
Je neemt na afloop van de workshop je eigen thermometer mee naar huis, samen met de handleiding, het schema en de gedocumenteerde broncode.

Elke sessie sluiten we af met een demonstratie van een kortegolf zendstation in de regio van UHasselt.

Deelname in de kosten is 6,00 euro per persoon en uiteraard neem je jouw werkend exemplaar mee naar huis.

Inschrijven doe je door een bericht te sturen naar dvdw-hasselt@uba.be met vermelding van jouw naam en het aantal personen. Graag keuze van het tijdstip tussen 10.00 en 17.00 uur.

Locatie:
Universiteit Hasselt