menu

Dag van de wetenschap


Wetenschapsmarkt

Dag van de wetenschap

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WETENSCHAPSMARKT

 

Wetenschappers laten je op de wetenschapsmarkt zélf ontdekken waarom milieuonderzoek belangrijk is en hoe ze dit dan uitvoeren. Laat je meeslepen door hun enthousiasme en reis mee van bacterie tot ecosysteem en van natuur tot technologie.
Bereid je alvast voor op verrassende demo’s, boeiende verhalen én leuke experimenten!

 

Kunnen planten stress hebben?

Centrum voor Milieukunde - Groep Oxidatieve Stress (Planten en metaalstress) - Universiteit Hasselt

Ben je benieuwd hoe je kleine plantjes kan kweken in plastic schaaltjes?
En kunnen planten ook stress hebben?
Nieuwsgierig of mensen, planten, dieren en schimmels gestresseerd kunnen geraken door milieuproblemen? Wil je weten hoever we staan in het duurzaam herstellen van verontreinigde bodems en water, en of dit economisch een haalbaar plaatje kan worden? Of hoe planten en schimmels samenwerken om te overleven in giftige bodems?
Dan is een bezoekje aan onze stand zeker de moeite! 

 

Fijn stof, stof tot nadenken

Centrum voor Milieukunde - epidemiologie - Universiteit Hasselt

Hoe fijn is fijn stof? Breng op de Dag van de Wetenschap een bezoekje aan de stand “Fijn stof, stof tot nadenken” en kom alles te weten over luchtvervuiling.
Hoeveel fijne stof deeltjes zitten er in de lucht? Kaarsen in huis, toch niet helemaal onschuldig? Wat zijn de gevolgen van luchtvervuiling tijdens de zwangerschap? Heeft luchtvervuiling een invloed op jouw concentratie?
Test of jij de beste score kan halen! Kom zeker langs en dan meten we samen de luchtkwaliteit in het park! Tot dan!

 

 

Bouw je eigen bio-economie van grondstof tot product

Centrum voor Milieukunde - Milieu-economie - Universiteit Hasselt

De Biobuilder is een educatieve tool ontwikkeld door de onderzoeksgroep Milieueconomie (UHasselt) i.s.m. VITO om kennis te maken met de bio-economie.
Het spel bestaat uit een reeks zeshoekige tegels die telkens een schakel voorstellen uit de waardeketen van de bio-economie: een grondstof, een verwerkingstechnologie, of een product. Door de tegels aan elkaar te linken bouw je je eigen bio-economie. Je creëert een waardeketen, waarin je rekening houdt met mogelijke synergieën tussen de verschillende onderdelen in deze keten (vb. warmte die vrijkomt bij een proces, kan gebruikt worden als energiebron van een ander proces).
Je maakt ook kennis met het cascaderingsprincipe, door eerst hoogwaardige toepassingen te zoeken en slechts op het einde van de keten naar energierecuperatie te gaan. Zo hou je de grondstoffen zo lang mogelijk in de keten en haal je zo veel mogelijk waarde uit je grondstoffen.
Je maakt dus op een eenvoudige manier kennis met de complexiteit van de bio-economie en zet je eerste stappen in het toepassen van een circulaire economie.

 

Krijg de kriebels van de insectenwereld

Entomopolis - Bezoekerscentrum Lieteberg

Insecten zijn zeer divers, interessant en indrukwekkend. Ontdek dit zelf met je eigen ogen en steek je licht op bij enkele 'spectaculaire soorten'. Kom ook water-en bodemdiertjes in levenden lijve observeren en laat je meevoeren door het fascinerende insectenleven...

Entomologie of de studie van de insecten toont aan hoe belangrijk insecten voor de mens en de maatschappij zijn. Ons voedselaanbod is deels afhankelijk van bestuiving door insecten, we zetten insecten in voor de landbouw om schadelijke soorten te bestrijden, we gebruiken ze om wonden te reinigen, ze zijn belangrijke indicatoren voor de effecten van vervuiling of klimaatopwarming…

 

Dromen van 100 % groene energie uit planten

PhysXlab - Universiteit Hasselt

Leven gaat over het omzetten van energie. Terwijl mensen energie uit voedsel (suikers) halen om hun lichamelijke activiteit draaiende te houden, halen planten hun suikers uit zonlicht via fotosynthese. Bepaalde bacteriën in de aarde leven van deze suikers en geven er elektronen en andere geladen deeltjes voor in ruil.
In onze plantenbak werken plant en bacterieën samen als een zonnecel: ze produceren elektriciteit
uit zonne-energie. Wij steken enkel twee draadjes in de grond en de natuur doet de rest.
Goedkoper groene energie opwekken kan haast niet! 

 

Automatische bladgroeianalyse

Studenten fysica en PhysXlab - Universiteit Hasselt

Physici en biologen sloegen de handen in elkaar voor dit project. Waar vroeger het scannen van bladgroei manueel blaadje per blaadje gebeurde door de biologen, ontwikkelden de fysici nu een automatische methode om de bladgroeianalyse te bepalen. Dankzij MatLab software worden afbeeldingen zodanig gemanipuleerd dat de software zelf de oppervlakte bepaalt.

 

Biotechnologie in mijn dagelijkse leven!

Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Mariette, huisvrouw van het jaar, vertelt over haar wasmachine en het gebruik van wasproducten. Wassen witter dan wit, ook bij lage temperatuur?
Het is niet enkel een reclameslogan, het is ook echt mogelijk dankzij enzymen. Enzymen die met behulp van biotechnologie geproduceerd worden. En ook dit is ....... waar.
Ontdek er alles over tijdens een babbel met Mariette!  

Biotech tentoonstelling

Vlaams Instituut voor Biotechnologie

De expo is een interactieve mini-tentoonstelling die iedereen doorlopend kan bezoeken. VIB bestaat 20 jaar en wordt wereldwijd gezien als een ‘center of excellence in levenswetenschappen’.
Je ontdekt alles over DNA en eiwitten, chocolade en bier, darmflora, hersen- en kankeronderzoek, astma en auto-immuunziekten, duurzame landbouw, voedselzekerheid, biobrandstoffen…

Kortom: over alles wat relevant is in het leven. En: je komt meer te weten over wat het VIB eigenlijk allemaal doet en over de uitdagingen waaraan VIB-wetenschappers werken. 

 

Milieu-impact van bouwmaterialen

Sustainability Research and Education Team van ArcK - Faculteit Architectuur en kunst - Universiteit Hasselt

Wist je dat wereldwijd 30 tot 50% van alle grondstoffen gebruikt worden in de bouwsector? En dat meer dan 30% van de afvalproductie in Europa te wijten is aan bouw- en sloopwerken? Nee? Grijp dan nu je kans om je tijdens de Dag van de wetenschap onder te dompelen in de wereld van de bouwmaterialen en meer te weten te komen over hun impact op het milieu. Kom zeker eens een kijkje nemen op de Wetenschapsmarkt voor leuke weetjes over bouwmaterialen en doe zelf de test: kan jij inschatten welke bouwmaterialen een goede milieuscore hebben en welke niet? 

 

Bouwheer als rationele beslisser?

Sustainability Research and Education Team van ArcK - Faculteit Architectuur en kunst - Universiteit Hasselt

Op welke manier beslis jij om je woning te renoveren?
Ben je rationeel, objectief en economisch? Of eerder emotioneel, intuïtief en milieuvriendelijk? Neem zeker deel aan onze leuke experimenten en ontdek waarom jij bepaalde beslissingen neemt!

 

Elfenhuisjes

Sustainability Research and Education Team van ArcK - Faculteit Architectuur en kunst - Universiteit Hasselt

Al 96% van de Vlaamse woningen heeft iets van isolatie. Maar wist je dat hiervan slechts 17% volledig geïsoleerd is (zowel dak, vloer, muren en ramen)?
Wil je weten hoe goed een dikke bakstenen muur isoleert? Kom dan zeker naar de Wetenschapsmarkt waar we experimenteren met verschillende elfenhuisjes en een infraroodcamera.
En wie weet mag je zelf ook eens voor de camera gaan staan?!

 

Bestaan er 'goede' bacteriën?

Centrum voor Milieukunde - bacterie-groep - Universiteit Hasselt

Wat weet jij van bacteriën? Dat het kleine beestjes zijn, die je niet kunt zien? Dat ze op vieze plekken zitten? Dat je er ziek van kunt worden?
Bacteriën zitten niet alleen op vieze plekken. Ze zitten overal; in de lucht, in het water en in de grond. Er zijn er zoveel dat als je het gewicht van alle bacteriën op de wereld optelt het meer is dan het gewicht van alle zoogdieren op de wereld bij elkaar.
Een aantal slechte bacteriën kunnen je inderdaad ziek maken. Maar gelukkig bestaan er veel meer bacteriën die dat niet kunnen en er zijn zelfs bacteriën die ons helpen. Ze helpen bij de vertering van je voedsel, zijn essentieel in de productie van verschillende medicijnen en kunnen ook gebruikt worden om het milieu te zuiveren.
Leer alles over het gebruik van bacteriën om water te zuiveren en olie-vervuilingen om te ruimen!

 

Tot op de bodem

Opleiding agro- en biotechnologie - Hogeschool PXL 

Is de bodem in het Nationaal Park Hoge Kempen zuur of niet? En hoe kunnen we weten wat er allemaal in die bodem leeft, ook als het niet met het blote oog zichtbaar is? Dat leer je op een proefondervindelijke manier, onder begeleiding van PXL-studenten biotechnologie en groenmanagement.
Je gaat onder meer met DNA-codes aan de slag: je leert hoe je je eigen naam in een unieke DNA-kleurcode kan omzetten en jonge kinderen mogen met gekleurde parels hun eigen DNA-code omzetten in een unieke armband. Ga jij met ons mee, ‘tot op de bodem’?

 

OSCAR experiment

OSCAR team - vakgroep fysica - Universiteit Hasselt  

Zijn printbare zonnecellen, geschikt voor de ruimtevaart? En hoe achterhalen we of we het magnetisch veld van de aarde preciezer kunnen meten?
Het OSCAR team 'optical sensors based on carbon materials' testte recent de allernieuwste printbare zonnecellen en een diamant magnetometer tijdens een stratosferische ballonvlucht op een hoogte van 32.500 meter.

Onderzoekers tonen je aan of printbare zonnecellen, die licht en flexibel zijn, bruikbaar zijn voor de ruimtevaart. En hoe precies kun je nu het magnetisch veld van de aarde meten? Met de magnetometer - een digitaal kompas - achterhalen we dit alles.


Nieuwsgierig? Bezoek de wetenschapsmarkt en ontdek het belang van deze experimenten bij het GPS-gebruik of het onderzoek naar hersengolven...