menu

Dag van de wetenschap


Klimaatwandeling

Dag van de wetenschap

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

KLIMAATWANDELING

De klimaatwandeling neemt je - op eigen tempo - mee doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen. Onderweg tonen wetenschappers van de Universiteit Hasselt en Rangers van het Nationaal Park het hoe en waarom van klimaatverandering en klimaatonderzoek, het centrale onderzoeksthema van de Ecotron.
Op het einde van de wandeling krijg je de kans om, vanop een platform, de futuristische Ecotron-koepels te aanschouwen.

Je ontdekt de waardevolle geschiedenis en natuurlijke rijkdom van het Nationaal Park Hoge Kempen, met als hoogtepunt wandelen naar de top van de terril - ‘het mooiste panorama van Vlaanderen'!

 

Onderweg leer je meer over de levenswijze van everzwijnen, ervaar je het belang van de entomologie (of de studie van de insecten), krijg je uitleg over de geheimzinnige wereld van de Nachtzwaluw. En ondertussen voer je leuke opdrachten uit. 

 

Je hebt de keuze uit een korte of langere wandeling. De korte wandeling duurt ongeveer één uur.
De langere wandeling neemt je mee naar de top van de terril en je geniet van een verrassend panorama en een onvergetelijk uitzicht op het omliggende landschap van de Maasvallei en van het Nationaal Park Hoge Kempen.
Over dit langere parcour doe je ongeveer 2 uur.

De wandelingen leiden je uiteindelijk naar het platform, vanaf hier kun je de koepels van de Ecotron aanschouwen.

 

Beide wandelingen starten bij de schachtbok, een erfenis uit het industrieel tijdperk.
Samen met een Ranger duik je in de geschiedenis van het mijnerfgoedlandschap van Connecterra en in dit bijzonder stukje natuur.

 

 

 

 

 

Ontdek en doe-activiteiten tijdens de wandeling:

Vang eens een insect...

Bezoekerscentrum Lieteberg - Entomopolis

Hoe vangen we insecten en waarom? Nieuwsgierig? Doe de klimaatwandeling en we tonen jou welke vangtechnieken we gebruiken en waarom we nu juist deze technieken gebruiken…

Entomologie of de studie van de insecten, is een wetenschap die veel aandacht verdient. Insecten zijn van vitaal belang voor de mens: ons voedselaanbod is deels afhankelijk van bestuiving door insecten, we zetten insecten in in de landbouw om schadelijke soorten te bestrijden, we gebruiken ze om wonden te reinigen, ook zijn ze belangrijke indicatoren voor de effecten van vervuiling of klimaatopwarming…

 

Kom het zwijn uithangen!

Centrum voor Milieuonderzoek (CMK) - groep dierkunde - Universiteit Hasselt

Sinds enkele jaren vinden we weer everzwijnen in het Nationaal park, maar over de levenswijze van deze nachtelijke bewoner valt nog veel te leren. Ben je benieuwd hoe een familie everzwijnen er uitziet? Of nieuwsgierig naar hun eetgedrag en wil je wel eens weten waarom everzwijnen zo graag je tuin omwoelen?


Wetenschappers van de UHasselt staan voor je klaar om het onderzoek naar deze schuwe bewoners van het Nationaal park uit te leggen. Leuke doe-opdrachtjes laten je zelf kennismaken met de eigenaardigheden van deze soort.

 

De zoektocht naar de Nachtzwaluw

Centrum voor Milieuonderzoek (CMK) - groep dierkunde - Universiteit Hasselt

De Nachtzwaluw is één van de meest mysterieuze vogels van Vlaanderen.
Overdag zie je hem niet omdat hij perfect gecamoufleerd is en ’s nachts kun je hem enkel opmerken als een vage schim die boven de heidevelden vliegt.
Op zwoele zomeravonden proberen de mannetjes met hun vreemde ratelzang vrouwtjes te lokken.

Tijdens de Dag van de Wetenschap krijg je de kans om alles te weten te komen over de verborgen wereld van de Nachtzwaluw.
Je leert waar zij leven, wat ze eten en hoe onderzoekers deze vogels opsporen.
Bovendien krijg je de kans om ook zelf op zoek te gaan naar verborgen Nachtzwaluwen met grote antennes!