menu

Dag van de wetenschap


Veldstudiecentrum

Dag van de wetenschap

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

VELDSTUDIECENTRUM

Het Veldstudiecentrum biedt aan studenten en universiteiten, hogescholen van over heel Europa de kans om theoretische inzichten in domeinen als biodiversiteit, ecologie, geologie... te koppelen aan praktijkervaring. Het is geschikt om terreinstages te organiseren en om educatieve pakketten te ontwikkelen. Het Veldstudiecentrum vormt ook de uitvalsbasis om Europees onderzoek te verrichten en internationale onderzoekssamenwerking te stimuleren.

 

 

 

In het Field Research Centre (of Veldstudiecentrum) brengen we de bodem tot leven. Alle bodembeestjes kun je er ontdekken: van schimmel tot bacterie, van platworm tot oorworm. Neem zeker een kijkje door de microscoop en laat je meeslepen in de diverse wereld van het bodemleven. Onderzoekers tonen je waarom deze bodembeestjes zo belangrijk zijn voor het ecosyteem. 

Al een bacterie bekeken?

Centrum voor Milieukunde - Bacterie-groep - Universiteit Hasselt

Er zijn miljoenen en miljoenen kleine levende wezentjes om ons heen, die te klein zijn om met het blote oog te zien. Tot deze kleine wezentjes behoren de bacteriën. Bacteriën zijn zo klein dat er makkelijk 10.000 op een punt achter een zin passen.
Een bacterie is een levende cel en dat betekent dat hij helemaal op zichzelf kan leven en groeien. Hij heeft niets of niemand nodig hij neemt zelf voedsel en zuurstof op om zo te kunnen groeien en bewegen. Ze zitten overal om ons heen. Heb je je ooit al afgevraagd hoe deze kleine wezentjes eruit zien en waar ze allemaal voorkomen? Kom dan zeker een kijkje nemen of speel met ons het spel mee!

 

Bekijk eens een schimmel onder de microscoop!

Centrum voor Milieukunde - Mycorrhiza groep - Universiteit Hasselt

Mycorrhizaschimmels zijn uitzonderlijke schimmels die onmisbaar zijn voor bijna alle ecosystemen op aarde. Mycorrhizaschimmels leven samen met de wortels van planten en bomen. Ze krijgen suikers van de plant en leveren in ruil hiervoor mineralen aan de plant. In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht zijn het deze schimmels – en niet de plantenwortels – die verantwoordelijk zijn voor de opname van de belangrijkste nutriënten in planten. Wil je deze schimmels eens beter bekijken onder de microscoop of bino? Wil je meer weten over dit onderzoek? Waarom bestuderen we deze schimmels? Welke mogelijke toepassingen zijn er? Kom dan zeker een kijkje nemen in het Field Research Centre. 

 

Geef bodemdiertjes een naam

Centrum voor Milieukunde - groep Dierkunde - Universiteit Hasselt

Bekijk eens bodemdiertjes zoals pissebedden, duizendpoten en loopkevers van dichtbij onder de bino. Identificeer deze diertjes aan de hand van eenvoudige zoekkaarten.

 

 

  

 

Bouw je eigen mini-Ecotron

Centrum voor Milieukunde - Universiteit Hasselt

Ben je ook zo gefascineerd door de Ecotron? Steek tijdens deze workshop je handen uit de mouwen en bouw je eigen ecosysteem in een potje en neem deze mini-Ecotron mee huiswaarts.