menu

Dag van de wetenschap


Wetenschapsmarkt

Dag van de wetenschap

Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WETENSCHAPSMARKT

Chemie is overal en alles is chemie!

Instituut voor Materiaalonderzoek - chemie

Smartphones met batterijen die je minder vaak hoeft op te laden, goedkope zonne-energie voor iedereen, milieuvriendelijke verlichting ter vervanging van gloeilampen, zuivering van afvalwater, uitstootloze wagens, biosensoren om kanker in een vroeg stadium op te sporen enz. Dit is maar een greep uit de innovaties die stuk voor stuk mogelijk gemaakt worden dankzij de introductie van nieuwe materialen. Door te leren van de natuur en creatief met atomen te knutselen maken chemici de kennis om nieuwe materialen en toepassingen te kunnen ontwikkelen. Zo lossen we problemen op en dragen we bij aan een toffe, moderne en gezonde wereld.
Tijdens de wetenschapsmarkt kom je meer te weten over hedendaags chemieonderzoek en de toepassingen ervan in ons dagdagelijks leven.

 

Durf eens te fietsen... dankzij je smartphone

Expertisecentrum voor Digitale Media - faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen - Jessa Ziekenhuis

Iedereen is overtuigd dat voldoende lichaamsbeweging noodzakelijk is. Toch zakt onze motivatie om met enige regelmaat hiervan werk te maken. Ontdek op onze stand apps die je motiveren tijdens je fietstocht, of je aansporen om voldoende te bewegen. Deze apps worden ontwikkeld voor hartpatiënten, maar...ze dagen iedere sportieveling uit tijdens een toeristische tocht op het Fietsroutenetwerk!

Wie geconfronteerd wordt met een medische problematiek zoals een hartziekte, zal vaak angst moeten overwinnen om de revalidatie alleen verder te zetten als de begeleiding van de medische staf van het ziekenhuis/revalidatiecentrum afneemt.
We tonen je enkele apps die voor hartpatiënten ontwikkeld worden, samen met een medisch team dat ze bij telerevalidatie kan aanwenden.

 

Extracellulaire vesikels: kleine pakketjes vol informatie

faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen

We tonen aan hoe extracellulaire vesikels werken en we laten je ook enkele labomaterialen zien die we gebruiken in het onderzoek. Extracellulaire vesikels bevatten speciale moleculen die interferen met het de normale werking van de cel en momenteel wordt rond deze kleine pakketjes veel onderzoek verricht. Onderzoek niet alleen op het gebied van kanker maar ook op het domein van cardiovascullair en neuro.

Het onderzoeken van extracellulaire vesikels is een relatief jong onderzoeksveld. Deze vesikels worden uitgescheiden door de meeste cellen en kunnen een beschermende of ziekteverwekkende functie hebben. Ze bevatten speciale moleculen die kunnen interfereren met het normale doen van de cel.

 

Ga met ons mee op Aurora-expeditie!

Faculteit Wetenschappen - fysica

Wil jij als een echte Eskimo ook eens het prachtige poollicht ervaren, maar reis je daarvoor niet helemaal naar de Noord- of Zuidpool? Of wil je alles te weten komen over het ontstaan van (pool)licht? Kom dan naar onze stand op de Wetenschapsmarkt om onze 'Planeterrella' te bewonderen! Stap binnen in onze wondere winterwereld en aanschouw het magische spektakel van een levensechte 'Aurora'!

 

 

Gezondheid en nanotechnologie: het grootse in het kleine

VITO - Biomedisch Onderzoeksinstituut

Nanotechnologie is een techniek die gebruik maakt van deeltjes in de grootte-orde van nanometers: een miljoenste van een millimeter. Dit is iets groter dan atomen en is de schaal waarop biomoleculaire processen van het leven in ieder van ons plaatsvinden.
Ontdek de mogelijkheden van nanotechnologie in medische toepassingen. We illustreren tijdens Dag van de Wetenschap ook hoe we deze metingen op nanoschaal kunnen uitvoeren.

 

 

Het Centrum voor Milieukunde in al zijn facetten!

Centrum voor Milieukunde 

Tijdens Dag van de Wetenschap laat het Centrum voor Milieukunde je een greep van de taken zien waar hun onderzoekers mee bezig zijn.
Ben je benieuwd hoe je kleine plantjes kan kweken in plastic schaaltjes? En kunnen planten ook stress hebben? Nieuwsgierig of mensen, planten, dieren en schimmels gestresseerd kunnen geraken door milieuproblemen? …
Wil je weten hoever we staan in het duurzaam herstellen van verontreinigde bodems en water, en of dit economisch een haalbaar plaatje kan worden? Benieuwd naar locaties waar platwormen voorkomen, en waarom we stamcellen van platwormen onderzoeken? Of hoe planten en schimmels samenwerken om te overleven in giftige bodems?
Dan is een bezoekje aan de stand van het CMK (Centrum voor Milieukunde) op deze Dag van de Wetenschap zeker lonend!

 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet?

faculteit Wetenschappen

Kom een kijkje nemen op onze stand en treed binnen in de wondere wereld van het oog. Hoe zit de werking van het oog in elkaar, waardoor spreken mensen over gezichtsbedrog, kan je je eigen bloedvaten in je oog zelf bekijken? Kom het allemaal zelf ontdekken op onze stand aan de hand van vele proefjes die je allemaal zelf kan doen! Heb jij een 'oog' voor plezier, kom dan zeker eens bij ons langs!

 

 

Maak het onzichtbare zichtbaar...

Instituut voor Materiaalonderzoek - faculteit Industriële ingenieurswetenschappen

We maken gebruik van een infraroodcamera om te kijken hoeveel warmte je lichaam uitstraalt. Warmtebeeldcamera's worden onder andere gebruikt ter controle van elektrische installaties, warmteafgifte bij productieprocessen, procesbewaking en -besturing, isolatie van gebouwen, opsporing van lekken, vroegtijdige slijtage van lagers... Temperatuurstijgingen duiden bijna altijd op een nakend defect zo kan een slecht elektrisch contact snel opgespoord worden door de warmte die er ontstaat of zien we dat mechanische stress ook te zien is in warmtebeelden.
Kom jezelf bewonderen op onze stand en begin alvast te blozen.

 

Mobile Health

VITO - Centrum voor Milieukunde - Instituut voor Mobiliteit

Bewegen is gezond! Maar is dat altijd zo? Ook als de luchtkwaliteit niet zo best is waar je sport? Met mobiele meetapparaten brengen onderzoekers die luchtkwaliteit letterlijk in beeld, in een stratenplan, zodat sporters gezonde routes kunnen kiezen. Bezoekers kunnen ook zelf meedoen aan het PASTA-project, dat het gezondheidseffect van stappen en fietsen in Europese steden in kaart brengt.

 

 

 

Ontdek de nieuwste medische technologieën en de gezondheidszorg van de toekomst!

Biomedische Onderzoeksinstituut - LCRP - Mobile Health Unit - faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen

Welke nieuwe medische technologieën worden momenteel ontwikkeld? Hoe zal de gezondheidszorg van de toekomst er uitzien? Kennismaken met apps waarmee u en uw arts in de toekomst uw gezondheid kunnen volgen? Of hebt u interesse in de nieuwste wetenschappelijke bevindingen rond hart- en vaatziekten?
Bezoek dan zeker de demostanden van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen en maak kennis met het Limburg Clinical Research Program UHasselt-Jessa-ZOL, de Mobile Health Unit en het Biomedisch Onderzoeksinstituut!    

 


Ouderdomsaandoeningen: jong blootgesteld = oude kwaaltjes?

Limburgs Geboortecohort

Het Limburgs Geboortecohort zoekt een antwoord op ouderdomsaandoeningen 'Jong blootgesteld= oude kwaaltjes?' 
In deze studie onderzoeken we het effect van genen en omgeving op de gezondheid van Limburgse kinderen door ze stap na stap op te volgen van baby tot jongvolwassene. Hoewel hart- en vaatziekten meestal een probleem vormen op oudere leeftijd, vinden ze mogelijk hun ontstaan al terug in het vroege leven. Ze ontstaan veelal door het dichtslibben van slagaders en tasten zo de werking aan van organen zoals de hersenen en het hart zelf.
Ben je nieuwsgierig naar wat we allemaal doen tijdens ons onderzoek? Met enkele speciale toestellen maken we bij jong en oud zichtbaar, hoe goed je bloedvaten werken: de kleinste haarvaatjes door een foto van je oog, de grote bloedvaten door het nemen van een echo van de halsslagader.   

 

Technologie in de revalidatie: Wat met sensoren, serious-games en apps?

Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie.

Doen we binnenkort oefeningen met de smartphone? Meten sensoren of we in een correcte houding zitten? Kan de kinesitherapeut in de toekomst zien of we onze thuis-oefeningen wel correct uitvoeren?
Ook in de revalidatie staat de ontwikkeling van nieuwe technologieën niet stil. Wil je ervaren hoe je kan oefenen met behulp van technologische systemen, kom dan even langs om dit zelf uit te proberen! Er zal gedemonstreerd worden hoe deze technologieën toegepast kunnen worden in de revalidatie. Zo maak je onder andere kennis maken met technologieën die gebruikt worden voor patiënten met lage rugpijn en voor mensen met chronische pijnklachten van de pols en hand. 

 

 

Verpakking: een multifunctionele uitdaging!

VerpakkingsCentrum - faculteit Industriële ingenieurswetenschappen

Dagelijks komt iedereen in directe aanraking met verpakkingen. Maar staan we ook wel eens stil bij het enorme belang ervan? Naast aantrekkingskracht van verpakkingen hebben deze nog talrijke andere onmisbare functies. Communicatie, gebruiksgemak en vervoeren zijn maar enkele voorbeelden. Om de verwachte functies te vervullen moeten materialen van verpakkingen speciale eigenschappen beschikken, zoals een vuilniszak mag niet scheuren, een verpakking moet sterk zijn en een kindveilige verpakking moet zijn naam waardig zijn.
Neem de proef op de som en ga mee, samen met ons op ontdekking naar het geheim van een verpakking!

 

Volumemaquettes

faculteit Architectuur en kunsten

De maquettes van studenten architectuur vormen het uitgangspunt om te praten over architectuur, wonen en ruimte: wie woont landelijk, wie stedelijk? Hoe pendelen de studenten en wat is de gemiddelde gezinsgrootte? Zijn er mogelijkheden om al deze huisjes te schikken tot een woongemeenschap? Is de typische lintbebouwing waar onze studenten vaak aan denken de enige mogelijkheid?
Studenten van het 1ste bachelorjaar architectuur maken tijdens het vak maquettebouw een mini-versie (schaal 1/100=honderd maal zo klein als in het echt) van de woning of het kot waar ze tijdens de week wonen. Kom deze bekijken of ga met hen mee in gesprek hierover.