RCEF

Prof. dr. Tensie STEIJVERS

32-11-268627

tensie.steijvers@uhasselt.be

In het kader van het Stakeholdersplatform voor Opvolging en Overname, een initiatief van Agentschap Ondernemen waar het Research Center for Entrepreneurship and Family firms deel van uitmaakt, werd onderzoek gevoerd naar de intenties van ondernemers ouder dan 50 jaar met betrekking tot bedrijfsoverdracht. Dit onderzoek werd geleid door Prof. dr. Tensie Steijvers van Universiteit Hasselt en Prof. dr. Eddy Laveren van Antwerp Management School.
De resultaten van dit onderzoek werden voorgesteld op het startevent ‘Opvolging en Overname’ van de Week van de Bedrijfsoverdracht. Minister Philippe Muyters gaf de aftrap voor het startevent, waarna Prof. dr. Tensie Steijvers en Prof. dr. Eddy Laveren de studie ‘Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen’ toelichtten.
De studie heeft enkele verrassende resultaten naar boven gebracht. Ongeveer een derde van de bedrijven die een overdracht van de positie van bedrijfsleider of een overdracht van de meerderheid van de aandelen voorzien binnen een termijn van 5 jaren zijn niet of nauwelijks bezig met de voorbereiding van de bedrijfsoverdracht. De meerderheid van de bedrijven informeren zich ook te weinig over deze overdracht, hoewel de meeste informatiekanalen wel als zeer nuttig worden ervaren. Ondernemers geven aan dat de belangrijkste belemmeringen bij het plannen van de bedrijfsoverdracht financiële redenen zijn (bv. te hoge overnameprijzen, gelijkberechtiging tussen kinderen). Indien ondernemers beslissen het bedrijf te verkopen, vinden zij het tevens moeilijk een geschikte koper te vinden. Zowel het beleid van minister Philippe Muyters als evenementen zoals de week van de bedrijfsoverdracht zullen inzetten op verschillende aspecten die uit de studie voortkwamen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bedrijfsoverdrachten slagen.
Voor een uitgebreid rapport van de studie ‘Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen’ kan u terecht op de website: www.weekvandebedrijfsoverdracht.be.