Faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen

Charot-beurs van 200.000 euo naar MS-onderzoek    26 okt 2016

Charot-beurs van 200.000 euo naar MS-onderzoek
26 okt 2016

BIOMED-onderzoekster Elien Grajchen heeft van de Belgische Charcot Stichting 200.000 euro ontvangen. Met dat ‘Charcot Fellowship’ – het eerste ooit dat wordt uitgereikt – wil het fonds jonge wetenschappers aanmoedigen om op langere termijn te werken aan onderzoek rond Multiple Sclerose (MS). MS-onderzoek is een belangrijk speerpunt van BIOMED.

Multiple sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 11.000 personen met MS – of 1 op 1.000 Belgen, van wie bijna 3 keer meer vrouwen dan mannen. De Charcot Stichting investeert elk jaar 200.000 euro in fundamentele onderzoeksprojecten om de mechanismen van de ziekte beter te begrijpen. Sinds 2004 financiert en leidt het fonds eveneens klinisch onderzoek om nieuwe behandelingen op punt te stellen die het afremmen van de ziekte mogelijk maken.

De eerste Charcot Fellowship ooit gaat naar Elien Grajchen – die deel uitmaakt van het team onder leiding van prof. dr. Jerome Hendriks (BIOMED). “Onze onderzoeksgroep heeft onlangs aangetoond dat myeline – de isolerende laag rond zenuwuitlopers – cholesterol- en vetzuursensoren activeert in immuuncellen. Die immuuncellen krijgen eigenschappen die herstel bevorderen. Maar de grote hoeveelheden vetten die ze te verwerken krijgen, lijken dat proces te verstoren”, legt professor Hendriks uit. “Het is nog onduidelijk welke processen nu exact geactiveerd en verstoord worden tijdens de opname van myeline.”

Cholesterol
De BIOMED-onderzoekers namen ook een verstoord cholesterolmetabolisme waar in het bloed van mensen met MS. Elien Grajchen: “Die verstoringen leiden tot een verhoogde activiteit van immuuncellen en kunnen zo dus de ziekteprogressie versnellen. Met de beurs van de Charcot Stichting zullen we de onderliggende mechanismen identificeren en zullen we bekijken hoe die beïnvloed kunnen worden om herstel van hersenletsels te bewerkstelligen.”

Foto: Elien Grajchen geflankeerd door Jeroen Bogie (links) en Jerome Hendriks.

www.charcot-stichting.org