Faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen

Opening orgaanmuseum    13 apr 2016

Opening orgaanmuseum
13 apr 2016

Op woensdag 6 april opent het orgaanmuseum van de UHasselt officieel de deuren. Studenten, onderzoekers én leken ontdekken er meer dan 200 normale en door ziekten/infecties aangetaste organen en misvormde foetussen. “Het orgaanmuseum toont bezoekers, letterlijk, de binnenkant van ons lichaam. Ze zien wat een chirurg zoal ziet”, zegt Dr. Johan Van Robays. Hij bracht alle zeldzaamheden uit zijn ruim 40-jarige carrière als patholoog-anatoom samen in één museum.

Foetussen die lijken op een cycloop of zeemeermin. Een (goedaardige) cyste van de eierstok met huid en haren. Een darm aangetast door de ziekte van Crohn. Het zijn drie van de vele stukken die Dr. Johan Van Robays doorheen de jaren verzamelde. “De meeste preparaten in het orgaanmuseum zijn chirurgisch verwijderde organen. De foetussen zijn afkomstig van een abortus of miskraam en dateren uit de periode waarin begraven of cremeren nog niet verplicht was.”

De selectie aan afwijkingen staat uitgestald in 160 weckpotten. Daarnaast zijn er nog 40 ‘emmers’ met grotere operatiestukken. “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die bijna nooit voorkomen. Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien.”

Mooi en abnormaal
Het orgaanmuseum biedt met al die opvallende ‘stukken’ niet alleen een didactische meerwaarde voor UHasselt-studenten geneeskunde, biomedische wetenschappen en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Dr. Johan Van Robays: “We mikken op een breed publiek, want oog in oog staan met echte menselijke organen is voor iederéén een leerrijke ervaring. Bezoekers schrikken bijvoorbeeld als ze zien hoe groot een lever is of hoe klein de baarmoeder.”

Inwendige organen kunnen volgens Johan Van Robays ook esthetisch mooi zijn. “Zelfs een orgaan met een infectie of tumor roept een visueel mooi anatomisch beeld op. Bovendien: in het abnormale – of dat nu een kanker is of een hersenloze foetus – geeft de natuur een stukje van haar geheimen prijs. Dat is altijd interessant, ook voor niet-wetenschappers.”

Het orgaanmuseum was vroeger gehuisvest in de dienst pathologische ontleedkunde van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk – waar Dr. Van Robays jarenlang werkte als patholoog-anatoom. Hij kreeg er duizenden mensen – geneesheren, studenten, vroedvrouwen, scholieren… – over de vloer.

Surgical Training and Research Center
Met het nieuwe orgaanmuseum en de reeds bestaande anatomiezaal beschikt de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen over een ideale infrastructuur voor de opleiding van studenten. “Studenten krijgen de unieke kans om de humane anatomie in detail te bestuderen op preparaten van hoge kwaliteit”, zegt prof. dr. Tom Struys.

Die faciliteiten worden ook opengesteld voor externen. “Met ons Surgical Training and Research Center (STARC) willen we in de eerste plaats jonge chirurgen een professionele trainingsomgeving bieden. Daarvoor werken we nauw samen met partnerziekenhuizen ZOL, Jessa en met andere regionale ziekenhuizen. Maar we organiseren ook specifieke sessies voor bijvoorbeeld medische bedrijven.”

Via de ontwikkeling van nieuwe chirurgische benaderingen en de optimalisatie van bestaande technieken hoopt STARC een bijdrage te leveren aan een nog hogere kwaliteit van chirurgie. “Daarnaast willen we met het Center ook wetenschappelijke output genereren. Zo krijgen experten uit onze partnerziekenhuizen toegang tot de grote collectie aan humane preparaten. Dat geldt ook voor onderzoekers van het Biomedisch Onderzoeksinstituut en het Limburg Clinical Research Program​”, aldus professor Struys.

Meer info via www.uhasselt.be/orgaanmuseum

Catalogus

Dr. Johan Van Robays stelde een catalogus met 200 foto’s samen waarin alle tentoongestelde stukken worden voorgesteld aan de hand van een korte tekst of verhaal. De catalogus kost 20 euro en is te bestellen via tom.struys@uhasselt.be.

Rondleidingen

Mogelijk op vrijdagnamiddag om 14 uur. Aan te vragen via kathleen.ungricht@uhasselt.be.