Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Het Duitse Grondwettelijke Hof kon de EU deze week in absolute crisis storten    24 jun 2016

Het Duitse Grondwettelijke Hof kon de EU deze week in absolute crisis storten
24 jun 2016

Het Duitse Grondwettelijke Hof is bezorgd, maar verzet zich niet tegen een noodmaatregel van de Europese Centrale Bank (ECB), waarbij ongelimiteerde hoeveelheden staatsleningen kunnen worden opgekocht. De maatregel werd door het Europees Hof van Justitie goedgekeurd, en daarbij legt het Duitse Hof zich neer.

Een goede zaak? We vragen het aan Alexander De Becker, UHasselt-professor grondwettelijk recht: "De angst was groot dat het Duitse Grondwettelijke Hof zou oordelen dat de beslissing van de ECB in strijd zou zijn met de Duitse democratische principes. Op een ogenblik dat het Verenigd Koninkrijk een referendum over een Brexit houdt, zou het zeer ongelegen zijn gekomen als het Duitse Grondwettelijke Hof de beslissingen van de ECB in strijd met de Duitse Grondwet had gevonden. Een existentiƫle EU-crisis dreigde dan."

Lees hier het volledige artikel dat op 22 juni 2016 in De Morgen verscheen.