Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Studenten UHasselt en KU Leuven nemen het tegen elkaar op in bemiddelingswedstrijd    18 mei 2016

18 mei 2016

Op 17 mei namen rechtenstudenten van de UHasselt en KU Leuven het tegen elkaar op tijdens een wedstrijd ‘bemiddelen in bestuurszaken’ – de eerste studentenwedstrijd in zijn soort in ons land. “Met deze wedstrijd willen we alternatieve conflictoplossing in vooral de bestuurlijke sector mee op de kaart zetten”, zegt professor Eric Lancksweerdt.

De Noord-Zuidverbinding, de uitbreiding van H.Essers… Het zijn maar enkele brandend actuele dossiers waarin conflicten tussen overheid en burger op het scherp van de snee uitgevochten worden. “Daarnaast zijn overheden verwikkeld in tal van kleinere conflicten – rond subsidies, personeel of bouwvergunningen bijvoorbeeld. Zulke geschillen eindigen meestal voor de rechtbank, maar de vraag is of dat wel nodig is. Je zou namelijk een beroep kunnen doen op alternatieve vormen van conflictoplossing, zoals bemiddeling. Helaas gebeurt dat nog te weinig, overheden zijn er nog te weinig mee vertrouwd”, zegt prof. dr. Eric Lancksweerdt, docent aan de faculteit Rechten van de UHasselt.

Twee teams van zes studenten behandelden tijdens de wedstrijd drie casussen. Professor Lancksweerdt: “De studenten, die een lange voorbereidingsperiode achter de rug hebben, moesten de rol van bemiddelaar, vertegenwoordiger van de overheid en particulier op zich nemen.”

De Vlaamse Ombudsman, Bart Weekers, trad tijdens een van de proeven zelf op als bemiddelaar. Een jury (waar ook enkele externe bemiddelaars deel van uitmaakten) beoordeelde de deelnemers op communicatie, inlevingsvermogen en hun probleemoplossende capaciteiten.

Het KU Leuven-team (Els Cole, Floris Boussemaere, Elisabeth Lenaerts, Michiel Verhulst, Lennard Mochaux en Tom Vos) maakte volgens de juryleden de meeste indruk.

Juryvoorzitter Barney Jordaan prees álle deelnemers voor hun luisterbereidheid. “Een vaardigheid die advocaten niet altijd blijken te hebben, maar dat vooroordeel hebben jullie hier vandaag van de kaart geveegd.”

De opleiding rechten focus overigens niet uitsluitend op onderhandelen en bemiddelen. Professor Lancksweerdt: “In het curriculum besteden we ook veel aandacht aan de kunst van het pleiten. Logisch, een goede advocaat kan het allebei. Op sommige momenten moet hij bemiddelen en onderhandelen, maar op andere momenten moet hij de belangen van zijn cliënt vurig en overtuigend kunnen bepleiten.”

Meer foto’s van de bemiddelingswedstrijd vind je hier