Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Studienamiddag over de kernwaarden van de grondwet    1 dec 2016

Studienamiddag over de kernwaarden van de grondwet
1 dec 2016

Het Stabiliteitsverdrag-arrest van 28 april 2016 betekent een nieuwe mijlpaal in de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof over de verhouding tussen de Belgische Grondwet en het Unierecht.

In dat arrest stelde het Hof dat het Unierecht geen afbreuk mag doen aan de Belgische nationale identiteit en grondwettelijke kernwaarden. Op donderdag 15 december 2016 organiseert de eenheid Staatsrecht van de faculteit Rechten een wetenschappelijk symposium over dit arrest. Luidt dit arrest een kentering in in de Europeesgezinde Belgische houding? Wat was de aanleiding voor deze beslissing? Wat behoort tot de Belgische nationale identiteit en tot de kernwaarden van onze Grondwet? Wat is het standpunt van naburige rechtssystemen over dit thema?

Dit zijn slechts enkele van de vragen die nationale en internationale experts tijdens het symposium onder de loep zullen nemen.