Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Truc van de abortuskwestie biedt soelaas voor visumrel    14 dec 2016

Truc van de abortuskwestie biedt soelaas voor visumrel
14 dec 2016

UHasselt-professor Stijn Verbist geeft vandaag in De Standaard een interview over de juridische en politieke verwikkelingen omtrent het Syrische gezin.

Terwijl de deurwaarder gisteren aanklopte bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, zei premier Charles Michel in de Kamer te zullen onderzoeken of de regering de dwangsommen kan laten blokkeren.

“Dat kan niet”, zegt professor Verbist, “Een aantal formele toepassingsvoorwaarden zijn immers niet vervuld. De regering houdt blijkbaar vast aan een politiek discours, terwijl er betere manieren zijn om de veroordelingen aan te vechten”.

Op de vraag welke deze mogelijkheden dan wel zijn, antwoordt Stijn Verbist: “Er is wel degelijk een manier om onder een dwangsom uit te komen, alleen heeft nog niemand die piste op tafel gelegd. Een rechter die een dwangsom heeft uitgesproken, kan die achteraf opheffen of inperken als de veroordeelde in de onmogelijkheid verkeert om aan de hoofdveroordeling te voldoen. Met dat artikel uit het Gerechtelijk Wetboek op zak kan de regering de zaak weer aanhangig maken bij het Brusselse hof van beroep en zo de bal weer in het kamp van de magistratuur leggen.”

Meer weten? Lees dan hier het volledige artikel.