Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Waarom veel moederschapsverlof nefast is voor vrouwen​    3 mei 2016

Waarom veel moederschapsverlof nefast is voor vrouwen​
3 mei 2016

Alle verlof langer dan acht weken na de bevalling is medisch gezien niet nodig. De weken nadien zijn dus geen zwangerschapsverlof, maar verborgen ouderschapsverlof, schrijven professor Petra Foubert en onderzoeker Alexander Maes op 3 mei 2016 in De Standaard. En waarom zou dat alleen moeders toekomen?

Beide auteurs pleiten ervoor om het moederschapsverlof helemaal af te scheiden van het verlof dat bedoeld is om voor het kind te zorgen en er een band mee op te bouwen. Het moederschapsverlof kan zo beperkt blijven tot de periode die medisch gezien noodzakelijk is. Dat verlof komt dan – terecht – enkel toe aan de vrouw die bevallen is van het kind. Voor het overige zou er dan een ‘ouderschapsverlof’ bestaan, dat deels verplicht kan zijn en idealiter niet alleen kan worden opgenomen door de biologische ouders, maar ook door meeouders, adoptieouders, wensouders of de andere belangrijkste verzorgers van het kind. Zo’n ouderschapsverlof zou ook passen in de plannen van de Commissie van Juncker om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen en de balans tussen werk en zorgtaken voor zowel vrouwen als mannen te verbeteren. Een alomvattend plan voor het ouderschapsverlof kan zo twee vliegen in één klap slaan.

​Lees hier het volledige artikel​.