Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

West-Vlaamse studente voelde zich meteen thuis aan onze faculteit    2 feb 2016

West-Vlaamse studente voelde zich meteen thuis aan onze faculteit
2 feb 2016

Dat ze later advocaat zou worden, daar twijfelde de West-Vlaamse Louise-Astrid Willaerts geen moment over. Na een stukgelopen jaar kwam ze rechten aan de UHasselt studeren. “Ik wil niet gewoon mijn diploma halen, ik wil de allerbeste advocate worden die ik kan zijn”, vertelt ze in het jongste nummer van het Universiteit Hasselt Magazine.

De snelheid waarmee Louise-Astrid spreekt, verraadt haar enthousiasme en passie voor rechten. En toch liep het vorig jaar mis toen ze, aan een andere universiteit, haar rechtenstudies aanvatte. “Ik heb in de middelbare school nooit écht moeten studeren. Mijn schoolwerk combineerde ik vlotjes met tennis, judo, turnen, dwarsfluit en op stap gaan. Op dat moment heel fijn natuurlijk. Maar als je totaal geen studiemethode en -attitude hebt, wordt het in dat eerste jaar toch bijzonder zwaar.” Ze heeft in dat eerste semester te veel ‘gespeeld’, zo geeft ze toe. “Hoewel ik nadien nog een serieus inhaalmanoeuvre gemaakt heb, was mijn basis niet solide genoeg. Eens je aan het ploeteren bent, blijf je ploeteren.”

Interactief
De UHasselt kende Louise-Astrid niet. “Via via hoorde ik dat je hier in een bloksysteem les kon volgen. Zeven weken lang intensief met een vak bezig zijn, dat tot in de kleinste details in de vingers krijgen en dan examen afleggen: dat sprak me aan. Toen ik een blik wierp op het – Europeser georiënteerde – vakkenpakket, groeide mijn enthousiasme nog meer. En die prachtige campus in hartje Hasselt trok me helemaal over de streep… De Oude Gevangenis ademt gewoon rechten uit.”

“Hoewel ik me een week te laat inschreef, ben ik hier prima onthaald”, lacht Louise-Astrid. “Limburgers zijn warme, open mensen die snel contact leggen. Zelfs met West-Vlamingen.” Het contact met de proffen is ook anders, vindt ze. “Omdat je maar met twintig studenten in één onderwijsgroep zit, worden er veel meer vragen gesteld. De interactievere manier van lesgeven ligt me beter. Langs de ene kant word je veel meer bij het handje gehouden: na zeven weken zijn er al examens. Dat is al een serieuze stok achter de deur. En onvoorbereid naar een werkzitting komen, is absoluut not done. Aan de andere kant moet je een groter deel van de leerstof écht zelfstandig verwerken. Wij krijgen immers maar twee uur per dag hoorcollege.”

Omdat ze nog steeds geen goede studiemethode had, klopte ze bij de studiebegeleidster aan. “Een aanrader. Daar heb ik geleerd om meer structuur in mijn leerstof te brengen. Voordien studeerde ik wel ‘alles’, maar kapstokken ontbraken. Met de inzichten die ik daar sprokkelde, ga ik straks beter gewapend de examens tegemoet.”

Fan
En hoe voelt ze zich, nu aan de UHasselt? “Ik voel me hier thuis. Ik heb een leuk kot, fijne medestudenten en ik vind mijn opleiding superinteressant. Ik ben ook een grote fan van de Provinciale Bibliotheek. Een inspirerende en motiverende studieomgeving, waar ik veel tijd spendeer. Mocht die nu nog een paar uurtjes langer open blijven, dan was het plaatje helemaal perfect.”