Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Missie Virunga: een nieuw vliegtuig voor park van eredoctor Emmanuel de Merode    1 jun 2017

Missie Virunga: een nieuw vliegtuig voor park van eredoctor Emmanuel de Merode
1 jun 2017

Piloot Anthony Caere - bekend van het Eén-programma ‘Flying doctors’ - stortte anderhalve maand geleden neer in het Virunga-park in Congo, waar hij, samen met UHasselt-eredoctor Emmanuel de Merode, patrouilleert tegen stroperij. Nu wil Caere zo snel mogelijk terug naar het park. Via crowdfunding hoopt hij aan het nodige geld te geraken voor een nieuw vliegtuig. In ‘Van Gils & Gasten’ kwam de Virunga-piloot gisteren getuigen over de crash en over zijn vastberadenheid om terug te gaan.

“Al drie jaar geef ik mijn leven voor het welzijn van mens en dier in het Virunga-park. Ik crashte vorige maand met mijn vliegtuig en vandaar doe ik een warme oproep om de aankoop van een nieuw vliegtuig voor het Virunga-park te steunen.”

Avontuur
“In 2014 deed ik iets waardoor m’n hele entourage me gek verklaarde. Ik vloog een vliegtuig over van België naar het Virunga-park in Oost-Congo, samen met drie jonge dokters. Flying Doctors, het avontuur van m’n leven. Tenminste, dat dacht ik. Het echte avontuur moest nog beginnen: parkdirecteur Emmanuel de Merode vroeg me bij aankomst om als piloot voor hem te blijven werken.”

“Ons Belgisch vliegtuig kreeg de functie van medisch evacuatietoestel voor de parkwachters, die het doelwit van stropers zijn. Tot voor kort vloog ik dagelijks over ons park om opgejaagde olifanten vanuit de lucht te tracken, weesaapjes over te vliegen, en afgelegen gebied te bevoorraden.”

Crash
“Na bijna drie jaar vliegen als chief pilot van het park, ben ik vorige maand met mijn vliegtuig gecrasht. Mijn twee passagiers, alle omstaanders en ik overleefden de crash, maar onze Cessna 206 helaas niet.”

“Ik werd meteen overgebracht naar België, waar ik nog steeds aan een reeks operaties bezig ben. Ik wil zo snel mogelijk terug kunnen vliegen in Virunga. Niet omdat België zo slecht is, maar wel omdat mijn hart in het park ligt en ik vastberaden ben mijn missie daar verder te zetten. Alleen heb ik daarvoor een vliegtuig nodig.”

Bekijk hier de volledige uitzending van Van Gils & Gasten.

Stichting Virunga België vzw zet zich in voor het Virunga National Park. Het ingezamelde geld gaat integraal naar een nieuw vliegtuig.

Voor meer info kunt u terecht op https://virunga.org