Faculteit Rechten

De kwestie Linkebeek    28 okt 2015

De kwestie Linkebeek
28 okt 2015

De beslissing van de gemeenteraad van Linkebeek om in december nieuwe verkiezingen te houden is onwettig. Dat stelt UHasselt-politicoloog Johan Ackaert vast na het lezen van het verslag van de zitting van de gemeenteraad van 26 oktober 2015.

Toen ze op die bewuste avond hun ontslag indienden, hebben de 13 Franstalige leden van de gemeenteraad ook beslist om nieuwe verkiezingen uit te schrijven in hun gemeente. Maar nu blijkt dus dat die beslissing onwettig is omdat het agendapunt pas bij aanvang van de zitting op de agenda werd gezet door Damien Thiéry, de Franstalige MR-politicus die tot de benoeming van Eric De Bruycker dienstdoend burgemeester was. “Maar zo’n punt moet je eigenlijk vijf dagen voor de zitting indienen”, merkt professor Johan Ackaert op.

Ackaert ziet nog een tweede wettelijk probleem: Damien Thiéry mag geen punten toevoegen aan de agenda, omdat hij eerste schepen is. Dit mag alleen gebeuren door raadsleden die geen lid zijn van het college van burgemeester en schepenen.

Hoe moet het dan verder? De gemeenteraad moet opnieuw bijeenkomen om de datum van de verkiezingen vast te stellen. Er zit niets anders op, “want nieuwe gemeenteraadsverkiezingen kunnen alleen georganiseerd worden na een reglementair besluit van de gemeenteraad of van de Vlaamse regering”, legt professor Ackaert uit.

En reglementair is de beslissing dus niet. Het is nu aan de gouverneur om de beslissing ongedaan te maken zodat er een nieuwe beslissing kan worden genomen.

Beluister hier het volledige nieuwsbericht op Radio 1.