Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Emmanuel de Merode is blij met eredoctoraat van faculteit Rechten    28 mei 2015

Emmanuel de Merode is blij met eredoctoraat van faculteit Rechten
28 mei 2015

“Het eredoctoraat van de Universiteit Hasselt doet me deugd omdat de onderscheiding uitgaat van de rechtenfaculteit. Dat sluit voor mij perfect aan bij het werk dat we in het Virungapark doen: het herstel van de rechtsstaat, het opzetten van degelijke instellingen, het bewerkstelligen van vrede.”

Dat zei dr. Emmanuel de Merode, directeur van het wereldberoemde Virungapark in het oosten van Congo, tijdens het gastcollege dat hij op de vooravond van de uitreiking van het eredoctoraat voor een nokvol auditorium gaf.

“Volgens critici is het park een neokolonialistisch project, waarbij de plaatselijke bevolking moest wijken voor de overigens prachtige natuur waarop vooral westerlingen kicken. Dat klinkt heel neerbuigend tegenover het Congolese volk. Dat ze wat betreft hun eigen grondstoffen niet zelf een beslissing zouden kunnen nemen.”

“Dat neemt niet weg dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. In iedere kritiek schuilt een stukje waarheid. We doen behoorlijke inspanningen om onze instelling zo te hervormen dat ze beter beantwoordt aan de noden van de belangrijkste betrokkenen, het Congolese volk en zeker de mensen die dicht bij het park wonen. We erkennen dat het park grote kosten met zich meebrengt.”

“Die kosten worden vooral gedragen door de plaatselijke bevolking. Dit heeft te maken met sociale rechtvaardigheid en dat moet aangepakt worden. Daarin ga ik mee in de kritiek. Hoe pakken jullie dat aan? Heel simpel. Het park is bijna 8.000 vierkante kilometer groot, een kwart van België, met heel vruchtbare grond die als werelderfgoed opzij is gezet. De hele wereld profiteert van het behoud van het park, maar de plaatselijke bevolking betaalt een hoge prijs omdat zij dat land niet mag bewerken. Om rechtvaardig te zijn, moet er een juiste compensatie zijn die door de hele mensheid wordt gedragen.”

“We moeten hard werken aan een nieuwe economie, die ervoor zorgt dat het ecosysteem intact blijft, die een grotere welvaart creëert voor de plaatselijke bevolking. Daarom bouwen we bijvoorbeeld rond het park waterkrachtcentrales om elektriciteit voor de bevolking op te wekken en werken alternatieven uit voor de klassieke houtskool.”

Door de faculteit werd tijdens het gastcollege een fundraising georganiseerd. Aan de hand van een folder werden de aanwezigen opgeroepen om een gift te doen voor Afrika’s oudste park. Elke bijdrage kan een verschil maken:

€ 8 Een paar nieuwe laarzen voor een parkwachter
€ 32     Het dagloon van een parkwachter (inclusief ziekteverzekering voor het hele gezin)
€ 50   Een volledige maand onderhoudsgeld voor de weduwe en de kinderen van een gedode parkwachter
€ 150   Twee weken voeding en medicatie voor een gorillawees
€ 300   Een uur patrouillevlucht om stropers op te sporen
€ 500   Een dag gerichte olifantenbescherming
€ 1000    Grondig ruimen van alle dodelijke vallen in de berggorillasector

Stort uw bijdrage op vzw Stichting Virunga België:
IBAN: BE44 7320 3640 3545
BIC: CREGBEBB
Met vermelding: UHasselt – de Merode

Virunga dankt u voor uw financiële steun.

Er was veel mediabelangstelling voor het eredoctoraat voor Emmanuel de Merode. Hier kan u de fragmenten herbeluisteren/herbekijken:
Radio 1- interview
Studio Brussel-interview
Nieuwsitem van het Journaal
Nieuwsitem van TV Limburg

Bekijk hier de fotoreportage van de lezing.
Bekijk hier de fotoreportage van de Dies Natalis-viering.