Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Eredoctor Silvana Sciarra krijgt opnieuw belangrijke internationale erkenning    1 sep 2015

Eredoctor Silvana Sciarra krijgt opnieuw belangrijke internationale erkenning
1 sep 2015

Het Labour Law Research Network werd in 2011 opgericht door onderzoeksinstituten actief in het brede domein van het arbeidsrecht. Het doel van dit netwerk is het arbeidsrechtelijk onderzoek aan te moedigen en “more specifically to facilitate the dissemination of research work and encourage open discussion of scholarship and ideas in this field”.

Ingewikkeld vakgebied

Professor Alexander De Becker was medeorganisator van de conferentie in Amsterdam en is heel blij met de bijzondere eer en erkenning die zijn collega-professor van de Università degli Studi di Firenzi krijgt. “Professor Sciarra speelt een belangrijke wetenschappelijke rol want ze publiceert over de achtergrond van de Europese regels zodat de lidstaten ze beter kunnen interpreteren en toepassen. Arbeidsrecht is een ingewikkeld vakgebied, zeker op Europees niveau, en collega Sciarra zorgt voor de nodige helderheid.”

Innovatief onderzoek

In zijn laudatio loofde professor Mark Freedland van de University of Oxford professor Sciarra voor haar innovatief onderzoekswerk: “She has always been keenly aware of the importance of European labour law, and a very significant contributor to the development of its human and social rights dimension, via the European Social Charter, and the European Union Charter of Fundamental Rights, and, in a different sense, through the jurisprudence of the Strasbourg Court and the Luxembourg Court.

Hoogvlieger

Dat Silvana Chiarra in mei 2012 een UHasselt-eredoctoraat kreeg, was niet aan Freedlands aandacht ontsnapt. “There is, moreover, a good reason why the international fraternity of labour law scholars should have been especially excited by this development. One of our constant aspirations as labour lawyers is to contribute to the constitutionalisation of labour law. I only need to invoke the fact that we are all the guests of the Sinzheimer Institute to remind you of this. This is a baton which every foot-soldier of labour law carries in her or his knapsack, in terms of ambition at least. Few of us manage to realize this aim, but Silvana seems to be on a high road towards doing so. I hope that the Award which we are conferring today will join the Honorary Doctorates awarded to her by the Universities of Stockholm and Hasselt in encouraging her along that path and recognizing how far she has already travelled along it.”

De volledige laudatio van professor Mark Freedland