Faculteit Rechten

Linkebeek: never ending story    14 dec 2015

Linkebeek: never ending story
14 dec 2015

Linkebeek heeft opnieuw gekozen voor 13 van de 15 zitjes in de gemeenteraad. De zitjes die vrij kwamen nadat alle Franstalige raadsleden opstapten omdat minister Homans Damien Thiéry weigerde te benoemen en de aangeduide burgemeester uit de oppositie de handdoek in de ring gooide.

Maar de Linkebekenaars kozen voor het status quo en kozen opnieuw voor de Franstalige lijst van MR-man Damien Thiéry voor alle 13 zitjes. Damien Thiéry is uiteraard een tevreden man en vindt dat minister Homans de keuze van de Linkebekenaars niet kan blijven negeren. UHasselt-politicoloog Johan Ackaert van Universiteit Hasselt denkt daar anders over: "Ik vermoed dat minister Homans bij haar standpunt zal blijven, en zijn kandidatuur niet zal aanvaarden."

Er zijn immers verschillende redenen om Thiéry af te wijzen. Hij verstuurde tweetalige oproepingsbrieven, maar er wordt ook gesproken over misbruik van het gemeentelijk informatieblad voor propaganda, en het taalgebruik in gemeenteraadszittingen was blijkbaar ook niet correct. En dat blijft in de weg liggen volgens Ackaert.

Beluister hier het volledig gesprek met Johan Ackaert op Radio 1 (14 december 2015).