Faculteit Rechten

Faculteit Rechten

Vlaamse huisvrouw is met uitsterven bedreigd    12 nov 2015

Vlaamse huisvrouw is met uitsterven bedreigd
12 nov 2015

Vlaanderen telt nog amper 233.000 huisvrouwen. Dat is een daling met veertig procent op vijftien jaar tijd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie waarover de kranten van Mediahuis donderdag berichten. In 1990 bleven nog meer dan 700.000 Vlaamse vrouwen thuis om het huishouden te runnen.

Professor Charlotte Declerck, docent Familierecht aan de Universiteit Hasselt, verbaast zich niet over deze cijfers. Op Radio 1 licht ze toe dat vrouwen enerzijds ook graag buitenshuis gaan werken, anderzijds zijn er vrouwen die wel graag thuis zouden blijven voor het huishouden en de kinderen, maar toch gaan werken omwille van financiële redenen.

“Het tweeverdienersinkomen is de norm geworden vandaag.” Professor Declerck betreurt dat de financiële situatie de keuze om thuis te blijven vaak niet meer mogelijk maakt. Op de vraag of een van de redenen misschien kan zijn dat vrouwen geen huisvrouw meer durven zijn uit angst om met niets achter te blijven na een scheiding, antwoordt ze het volgende: “Ik weet niet of mensen hiervan op de hoogte zijn, maar mensen die wettelijk of feitelijk samenwonen en mensen die gehuwd zijn op basis van een zuivere scheiding van de goederen blijven onbeschermd achter na een breuk of scheiding. Dat is inderdaad een probleem.” Charlotte Declerck ijvert dan ook voor bescherming van thuiswerkers.

Meer duiding vindt u onder meer via deze linken:

Radio 1
Knack Weekend