IMOB

IMOB

Afschaffing van vrije begeleiding niet opgenomen in hervorming van rijexamen    26 jul 2016

Afschaffing van vrije begeleiding niet opgenomen in hervorming van rijexamen
26 jul 2016

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts stelde vorige week het hervormde rijexamen voor: een moeilijkere theoretische proef, zes manoeuvres in plaats van twee en een terugkomdag. Het advies om de vrije begeleiding af te schaffen, werd van tafel geveegd. "Een gemiste kans", luidt het in de academische wereld. Prof. dr. Tom Brijs legt het uit aan De Morgen.

Verkeersdeskundigen uit de academische wereld, vertegenwoordigers van de rijschoolsector en het middenveld werkten op vraag van Ben Weyts een advies uit over hoe de rijopleiding het best hervormd kon worden. Ze pleitten voor de afschaffing van de vrije begeleiding en voor de invoering van professionele begeleiding. Ze waren van mening dat jongeren op die manier geen foute attitudes in het verkeer aangeleerd krijgen. Ondanks dat advies besliste de ministerraad vorige week om de vrije begeleiding toch te behouden. "Het is zo dat we princiieel de keuze willen behouden tussen het traject met rijschool en de vrije begeleiding, eenvoudigweg omdat er geen verschil is inzake slaagpercentages. Mij lijkt het gek om dit systeem op de schop te nemen en geen keuze te laten als daarvoor vooralsnog geen enkel wetenschappelijk argument is", aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts in De Morgen. Prof. dr. Tom Brijs staat niet achter die beslissing. "Een examen is een momentopname. Verkeersveiligheid gaat ook om gedrag en attitudes die niet getest worden tijdens het examen."

Een rijbewijs behalen zou fors duurder worden, indien de vrije begeleiding afgeschaft zou worden. In Belgiƫ kan je een rijbewijs voor 51 euro halen, terwijl een leerling in Nederland gemiddeld 2.500 euro betaalt. "Veel Belgen vinden nog altijd dat ze sowieso recht hebben op een rijbewijs", aldus Tom Brijs in De Morgen. "Terwijl dat niet zo is, het is geen absoluut recht om te mogen rijden."

Lees het volledige artikel op De Morgen online of in de krant van vandaag (26.07.2016).