IMOB

IMOB

Moerbeke brengt verkeersveiligheid schoolroutes in kaart met Route2school    26 okt 2016

Moerbeke brengt verkeersveiligheid schoolroutes in kaart met Route2school
26 okt 2016

CONTACTPERSOON

De heer Kevin CLIJMANS

32-11-269165

kevin.clijmans@uhasselt.be

De gemeente Moerbeke werkt samen met Route2school om haar schoolroutekaart op te frissen. "Onze vorige schoolroutekaart dateert van 2010. Sindsdien zijn er heel wat verkeerstechnische wijzigingen gebeurd in de gemeente. De kaart is aan een update toe", aldus burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld).

Vier op de tien kinderen, betrokken in een verkeersongeval tussen 2010 en 2012, waren op weg van of naar school. “Ongevallen met kinderen tussen 0 en 14 jaar pieken op schooluren: ’s morgens tussen acht en negen uur, na schooltijd tussen vier en vijf en ‘s woensdags tussen 12u en 13u. Dan moeten we ons de vraag stellen: zijn de schoolroutes onveilig? Waar ligt juist het probleem en hoe kunnen steden en gemeenten die routes verkeersveiliger maken?", aldus Kevin Clijmans (Instituut voor Mobiliteit, UHasselt). Met het project Route2school helpt hij scholen en gemeenten de verkeersveiligheid van schoolroutes en het verplaatsingsgedrag van leerlingen grondig te analyseren.

“Het team van Route2school trekt momenteel door Vlaanderen en houdt nu halt in onze gemeente”, aldus Robby De Caluwé (Open Vld) van Moerbeke. In 2010 heeft de gemeente al samen met de provincie een soortgelijke schoolroutekaart gemaakt, maar die is niet meer up-to-date. "Heel wat verkeerssituaties in onze gemeente zijn gewijzigd en de kaart heeft dus dringend een opfrissingsbeurt nodig", aldus De Caluwé in De Streekkrant.

Werkwijze Route2school
Het principe van Route2school werkt heel eenvoudig. Leerlingen, ouders en leerkrachten geven via de mobiele applicatie of de website van Route2school de route in die ze dagelijks van en naar school afleggen. Daarna kunnen ze de route in stukken opdelen en per stuk aangeven of ze zich daar ‘soms veilig, soms onveilig’ of zelfs ‘onveilig’ voelen. Ze kunnen er ook specifieke knelpunten registreren die ze op hun route tegenkomen.

Kevin Clijmans (IMOB, UHasselt): “We vragen telkens om het probleem kort te omschrijven en om zelf een oplossing voor te stellen. Zij gaan dagelijks naar school en worden dagelijks met hetzelfde knelpunt geconfronteerd. Zij kennen het probleem dus als geen ander en hebben meestal een concreet idee van hoe zij het zouden aanpakken. Samen met de gemeente, de politie en de scholen bespreken we de voorstellen en gaan we op zoek naar een passende oplossing.” Het Route2school-team giet die gegevens in een digitale schoolroutekaart om de routes en knelpunten visueel overzichtelijk te maken.

Maart 2017
Alle lagere en middelbare scholen van de Oost-Vlaamse gemeente nemen deel aan het project. Projectverantwoordelijke Kevin Clijmans: “Vele routes van leerlingen van school x en y overlappen elkaar. Door alle scholen van één gemeente te bundelen, streven we naar een realistische weergave van de situatie.” Als alles volgens plan verloopt, zal de schoolroutekaart in maart 2017 klaar zijn.