IMOB

VCV2016 houdt minuut stilte voor slachtoffers in Brussel    23 mrt 2016

VCV2016 houdt minuut stilte voor slachtoffers in Brussel
23 mrt 2016

“Op een normale dag zou ik jullie allemaal een goedemorgen wensen, maar een dag als deze is niet normaal. We zijn diep geschokt door de afschuwelijke aanslagen in Brussel. We leven mee met de slachtoffers, hun familie en vrienden”, sprak Eddy Klynen, coördinator van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, meer dan 400 aanwezigen op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid toe. Antwerps burgemeester Bart De Wever noemde het de zwartste dag in de geschiedenis van ons land sinds de Tweede Wereldoorlog en ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts reageert verbijsterd op de aanslagen: “Een hallucinante ochtend.” Op het congres werd een minuut stilte voor de terreurslachtoffers gehouden.

Hoewel de aanwezigen in gedachten bij de slachtoffers waren, werd het congres verdergezet. “De inspanningen die we op vlak van verkeer leveren, zijn van levensbelang”, aldus Eddy Klynen. Het harde werk heeft vruchten afgeworpen, zo blijkt uit de Verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV. Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen is met vier procent gedaald. In 2015 werden er in Vlaanderen 315 doden ter plaatse geregistreerd: dertien minder dan in 2014. “De dalende cijfers zijn bemoedigend, maar dit moet nu de opstap worden naar een verdere en nog veel grotere daling”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Kennis uitwisselen

Kinderen, ouderen, ‘nieuwe’ Vlamingen en andere weggebruikers bewegen zich voort in een omgeving, waar verstedelijking in opmars is. Garanderen oude, algemene maatregelen onze verkeersveiligheid nog? Of moeten ze opnieuw op mens en omgeving worden afgestemd? Verschillende sprekers deelden hun kennis met anderen, waaronder ook enkele IMOB-onderzoekers:

• Kris Brijs (docent IMOB) - De rijopleiding categorie B in Vlaanderen: effectiviteit van het bestaande model en beleidsaanbevelingen voor de toekomst
  • Tim De Ceunynck (Steunpunt Verkeersveiligheid) – “Sharing is (s)caring…?” Over de veiligheid van fietsers op busbanen met medegebruik door fietsers
  • Wouter van Haperen (doctoraatsstudent IMOB) - De Gesplitste Diamant Aansluiting
  • Joris Cornu (Steunpunt Verkeersveiligheid) – Invloed van snelheidsreducerende maatregelen in bochten bij verkeerswisselaars
  • Heike Martensen (BIVV) en Judith Urlings (doctoraatsstudent IMOB) - Ouderen en verkeersveiligheid
  • Ariane Cuenen (IMOB) en Sofie Boets (BIVV) - Gebruik van checklist “rijvaardigheid ouderen"
  • Aline Carpentier (Steunpunt Verkeersveiligheid) en Annelies Schoeters (BIVV) – Themarapport Kinderen

Verkeersveiligheidsprijs 2016

De Verkeersveiligheidsprijs 2016 gaat dit jaar naar het ‘Speelweefselplan’ van de stad Antwerpen. Die award beloont projecten die door hun vernieuwende aanpak en samenwerking bijdragen aan de verkeersveiligheid in een buurt, bedrijf, school, vereniging of gemeente. Met het ‘Speelweefselplan’ wil de stad Antwerpen wijken verkeersveiliger en kindvriendelijker maken. Een mooi initiatief!