IMOB

IMOB tekent eerste Green Deal Gedeelde Mobiliteit
29 mrt 2017

EXTERNE CONTACTPERSOON

Brigitte Borgmans (Woordvoerder Departement Leefmilieu, Natuur en Energie)

Brigitte.borgmans@lne.vlaanderen.be

De Vlaamse ministers Joke Schauvliege, Ben Weyts en Bart Tommelein ondertekenden maandag 27 maart 2017 samen met de initiatiefnemers Autodelen.net, Taxistop, The New Drive en The Shift, de eerste Groene Economie Convenant of Green Deal in Vlaanderen. De initiatiefnemers van de Green Deal Gedeelde Mobiliteit konden 76 partners waaronder IMOB (UHasselt) warm maken om, samen met de Vlaamse Overheid, werk te maken van een groeiende gedeelde mobiliteit. Daarbij moet tegen 2020 het aantal autodelers, carpoolers en fietsdelers aanzienlijk stijgen.

De Groene Economie Convenant, verder Green Deal genoemd, is een initiatief van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege om bedrijven en sectoren verder te vergroenen. Het gaat om een vrijwillige overeenkomst tussen (privé) partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project na te streven. Bedrijven en organisaties kunnen zelf voorstellen voor een deal aanbrengen en de overheid engageert zich om knelpunten die vergroening belemmeren, aan te pakken. De Green Deal Gedeelde Mobiliteit is de eerste in een reeks en wordt daarom als een pilootproject beschouwd. De volgende deal nl. Green Deal Circulair Aankopen, is in voorbereiding.

Green Deal Gedeelde Mobiliteit

Het doel van de Green Deal Gedeelde Mobiliteit is om de implementatie van gedeelde mobiliteit te versnellen. Bedrijven, overheden en burgers worden gestimuleerd en ondersteund om hun mobiliteit duurzamer te organiseren door gebruik te maken van het aanbod van autodeelorganisaties, fietsdeelsystemen en carpooldiensten. Daarbij wordt maximaal ingezet op elektrisch autodelen en elektrisch fietsdelen. De concrete streefcijfers van deze Green Deal zijn:

• Autodelen: tegen 2020 is het aantal autodelers gestegen van 28.000 tot 80.000;
  • Carpoolen: tegen 2020 is het aantal bedrijven dat minstens 1 carpoolmaatregel neemt, verdubbeld van 500 naar 1.000;
  • Fietsdelen: tegen 2020 is het aantal fietsdelers gestegen van 196.000 naar 400.000.

Meer autodelen en carpoolen moet het aantal autokilometers laten dalen. Een verminderde CO2 -uitstoot komt het klimaat ten goede en leidt tot een betere luchtkwaliteit. Daarnaast zal minder autobezit kansen bieden voor een meer duurzaam verplaatsingsgedrag, maar ook voor een betere leefomgeving en beter gebruik van de openbare ruimte (minder parkeerdruk). De elektrificatie van het wagen- en fietspark past in het breder kader van de overgang naar een koolstofarme economie.

Concrete acties en unieke samenwerkingsverbanden

De initiatiefnemers Autodelen.net, Taxistop, The New Drive en The Shift en de 76 partners engageren zich elk tot één of meerdere acties zoals bewustmaking en promotie, het oplossen van verzekeringsvraagstukken, pilots in de praktijk bij bouwprojecten en op bedrijventerreinen. De ondertekenaars zijn een mix van lokale overheden, bedrijven, sectororganisaties en ngo’s. Deze Green Deal zorgt voor unieke en nieuwe samenwerkingsverbanden die op het terrein tot resultaten moeten leiden.

Dit is een greep uit de engagementen die IMOB neemt:

• IMOB werkt geavanceerde matching algoritmes voor carpooling uit;
  • IMOB zet de leden van Doppahuis Hasselt aan tot carpoolen;
  • IMOB verwerft via stakeholder bevragingen in functie van het SelfCar SBO projectsvoorstel meer inzicht in de verwachtingen rond autodelen;
  • IMOB stimuleert haar laatstejaarsstudenten om via hun eindwerk onderzoek te doen rond gedeelde mobiliteit.

Reportage VTM

Bekijk hier de reportage van VTM

www.gedeeldemobiliteit.be

Foto's: © Vlaamse Overheid – Vanhopplinus Patrick