IMOB

INTRAS - Ongelijkheden in verkeersveiligheid

INTRAS - ONGELIJKHEDEN IN VERKEERSVEILIGHEID

Kinderen met gezondheidsproblemen zijn vaker afwezig op school en bouwen zo mogelijk een achterstand op. Volwassenen lopen door een ziekte mogelijk een promotie mis of dreigen hun job te verliezen. Iemands gezondheid bepaalt mede zijn of haar socio-economische situatie, maar omgekeerd gaat er ook een invloed uit van socio-economische en culturele verschillen op de gezondheid. Dat blijkt uit eerder gezondheidsonderzoek.

Wereldwijd gaat er sinds kort meer en meer aandacht naar de invloed van die verschillen op verkeersongevallen, omdat onderzoekers ongelijkheden in ongevallenbetrokkenheid vaststelden.

Geen bestaande modellen die relatie tussen contextuele/individuele factoren en verkeersletsels beschrijven
Hoe dragen contextuele en individuele factoren juist bij in het veroorzaken van verkeersletsels? Tot op heden bestaan er nog geen modellen die de relatie tussen beide componenten verklaren. Met deze studie zet IMOB een eerste stap in de ontwikkeling van zo’n model. IMOB onderzoekt welke mechanismen ervoor zorgen dat bepaalde groepen in België vaker bij een ongeval betrokken zijn. Aangezien er in België geen ongevallengegevens per socio-economische en culturele groep gekend zijn, maakt dat ook deel uit van de studie.