Troeven van de opleiding - UHasselt

Troeven van de opleiding

Industrieel ingenieurs staan bekend voor hun probleemoplossend vermogen. Dankzij je technisch-wetenschappelijk, praktijkgericht en logisch denken leer je problemen in kaart brengen, analyseren en naar optimale oplossingen te zoeken. Uiteraard kun je niet alles in één keer leren. In de loop van je opleiding groei je beetje bij beetje uit tot een zelfstandige, kritische en creatieve ingenieur die weet hoe industriële problemen op een efficiënte manier aan te pakken. Bovendien staan technologie en industrie niet stil. Wat vandaag nog nieuw is, is morgen achterhaald. Je zult dan ook moeten blijven openstaan voor nieuwe technologieën en methodes, en bereid zijn om je permanent bij te scholen.

Industriële problemen kun je niet oplossen zonder een grondige kennis van wetenschappen. In het gemeenschappelijk deel van je bacheloropleiding komen dan ook in eerste instantie fysica, mechanica, (bio-)chemie, elektronica, elektrotechniek en wiskunde aan bod.

Maar tijdens je opleiding ontwikkel je ook zogenaamde ‘lifelong employability skills’, competenties die je een heel eind op weg helpen om na je studies vlot je plek te vinden op de arbeidsmarkt. Zo leer je efficiënt samenwerken met anderen (groepswerk, projectwerk), mensen mobiliseren, verantwoordelijkheid opnemen, leidinggeven en vlot en duidelijk communiceren.

Onderwijs en onderzoek aan de faculteit Industriële ingenieurswetenschappen zijn nauw met elkaar verbonden. Diverse domeinen van het toegepast onderzoek komen aan bod in je opleiding. Daarbij bouwen onderzoeksgroepen van de UHasselt en de KU Leuven mee aan de brug tussen het fundamenteel onderzoek en de realisatie van onderzoeksresultaten in de praktijk. Tijdens je studies ontwikkel je ook zelf onderzoeksvaardigheden. Onze professoren brengen je in contact met onderzoek in een internationale context.

De faculteit werkt eveneens op verschillende manieren samen met het bedrijfsleven, door bedrijfsbezoeken en -stages in het kader van de bachelor- en masterproef, door studiedagen en gastcolleges in samenwerking met het werkveld en via onderzoeksprojecten. Je maakt ook kennis met de geglobaliseerde wereld door internationale meetings of beurzen, een eventuele buitenlandse stage, masterproef en/of studieperiode.

Door de opbouw van de bacheloropleiding kun je geleidelijk je interesses ontdekken. De eerste 91 studiepunten van de bacheloropleiding zijn gemeenschappelijk. Pas in de loop van je tweede bachelorjaar kies je de afstudeerrichting van de bacheloropleiding, met in het tweede of derde bachelorjaar eventueel nog een optie. Na de bacheloropleiding kun je rechtstreeks instromen in de masteropleiding die aansluit bij deze afstudeerrichting en krijg je een opleiding die je laat kennismaken met hoogtechnologische snufjes.

Tijdens je opleiding sta je er, als student, niet alleen voor! Onze docenten staan steeds klaar om je te helpen met zowel inhoudelijke, vakgebonden vragen alsook met andere vragen die je studiesucces kunnen bevorderen. De drempel tussen studenten en docenten is laag! Onze faculteit beschikt trouwens over een heel team van gemotiveerde medewerkers waarop je kunt rekenen.

De faculteit Industriële ingenieurswetenschappen organiseert allerhande initiatieven die je kunnen helpen om met succes je diploma te behalen: een opfriscursus wiskunde voor eerstejaarsstudenten in september, een introductiedag, mentorschap, studieloopbaanbegeleiding, hulp bij het maken van je studiekeuze...