Studenten en doctorandi

Na je studies

Studenten en doctorandi

SCHRIJF JE ALS WERKZOEKENDE BIJ VDAB?

Heb je een idee waar je met je diploma terecht kan op de arbeidsmarkt?
Wat moet ik na mijn studies zeker doen om administratief in orde te zijn. Wanneer en waar moet ik daarvoor zijn? Geldt dat ook als ik werk heb?
Zijn deeltijds werk, interimwerk, vakantiewerk later nadelig voor mij?
Heb ik recht op enig inkomen na mijn studies?
Hoe begin ik aan een (creatief) CV met motivatiebrief? Hoe pak ik mijn eerste sollicitatiegesprek aan?
Welk kanaal levert de grootste kans op geschikte vacatures?
Waarmee kan VDAB mij helpen?
Help! Ik zit in een selectieprocedure. Wat kan ik verwachten?

Je kan je vragen altijd mailen naar VDAB4students@vdab.be.

Schrijf je in als werkzoekende bij VDAB

Als je afstudeert van het hoger onderwijs en je zoekt een job dan schrijf je jezelf in als werkzoekende. Eens je bent ingeschreven kom je terecht in de beroepsinschakelingstijd (de vroegere ‘wachttijd’). In deze periode ga je op zoek naar een job. Vind je geen job op het einde van de beroepsinschakelingstijd dan heb je recht op een uitkering.

Een snelle inschrijving als werkzoekende heeft dus een aantal voordelen: je kan beroep doen op VDAB-diensten in je zoektocht naar een job, je beroepsinschakelingstijd begint, je bent in orde voor je ziekteverzekering, ….

Wanneer schrijf ik me in bij VDAB?

• Indien je afgestudeerd bent in juni of juli, schrijf je dan in vóór 1 augustus, je beroepsinschakelingstijd begint dan te lopen op
    1 augustus.
  • Schrijf je je pas in vanaf 1 augustus dan begint hij op de dag dat je je inschrijft.
  • Je hebt je studies beëindigd en vindt werk vóór 1 augustus? Je beroepsinschakelingstijd begint automatisch te lopen op de dag dat je begint te werken.

! Je kan je inschrijven vanaf januari van je laatste academiejaar. Je kan je cv dan al publiceren in de databank van VDAB. Bij de online-inschrijving kies je ‘ik studeer nog en beëindig mijn studies normaal gezien op het einde van dit academiejaar’.

Waar kan ik me inschrijven?

Om je in te schrijven heb je je rijksregisternummer nodig (dat vind je op de achterkant van je identiteitskaart).

! Ben je jonger dan 25 en heb je in het jaar dat je afstudeerde minstens 1 maand gewerkt als loontrekkende? Dan heb je het jaar daarop recht op jeugdvakantie. Deze regeling is enkel van toepassing in de privésector. Werk je bij de overheid (onderwijs, ..), dan geldt een andere regeling.