Limburg Clinical Research Program

Avondlezing Week van het Hart 2015    22 sep 2015

Avondlezing Week van het Hart 2015
22 sep 2015

Waarin ligt het verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om hart- en vaatziekten? En hoe zit het met de cardiovasculaire preventie bij vrouwen?  Deze – en meer – vragen kwamen op dinsdag 22 september voorbij tijdens een lezing die de Universiteit Hasselt, het Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg organiseerden naar aanleiding van de ‘Week van het Hart’.

Hart- en vaataandoeningen vormen vandaag de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen (51 procent). Met de lezing ‘Vrouwen, vaak vergeten bij hart -en vaataandoeningen’ willen UHasselt, Jessa en ZOL vrouwen en hun omgeving beter informeren over hun cardiovasculaire risicofactoren – én hen aanmoedigen om deze in een vroeg stadium te laten opsporen.

Symptomen
Cardioloog dr. Emmanuela Govaerts (AZ Sint-Dimpna Geel) ging in haar lezing op campus Diepenbeek dieper in op de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om hart -en vaatziekten. Zo zijn symptomen bij vrouwen vaak heel anders. Aandacht was er ook voor het verhoogde risico op hart -en vaataandoeningen tijdens de eerste anticonceptie, zwangerschap en menopauze. Zo zoomde prof. dr. Wilfried Gyselaers (ZOL/UHasselt) dieper in op het hart van de zwangere vrouw.

De ‘Week van het Hart’ is een initiatief van de Belgische Cardiologische Liga. De Week staat traditioneel in het teken van cardiovasculaire gezondheid, waarbij iedereen aangemoedigd wordt tot een gezonde(re) levensstijl. De avondlezing van UHasselt-Jessa-ZOL kon dit jaar rekenen op ruim 300 deelnemers.