menu

Limburgs Geboortecohort


An ENVIRONAGE study

Limburgs Geboortecohort

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

STAP 2 - VIER JAAR

Jules


 

In stap 2 van onze studie onderzoeken we of de biomerkers uit stap 1 predictief zijn voor vroegtijdige veranderingen in de bloedvaten van onze nu reeds 4-jarige deelnemers. De gezondheid van de bloedvaten kunnen we meten aan de hand van enkele niet-invasieve technieken, waaronder een bloeddrukmeting. Aan de hand van een echo van de halsslagader kunnen we vroegtijdige aderverkalking en verminderde elasticiteit van de slagaders opsporen. Via een foto van de ogen kijken we dan weer naar de allerkleinste bloedvaten in ons lichaam, die belangrijk zijn voor de uitwisseling van voedingsstoffen, alsook de regulering van onze bloeddruk.

 


 

U neemt deel aan stap 2 - Wat betekent dit concreet?

Tijdens deze stap onderzoeken we voornamelijk de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

 

Limburgs Geboortecohort stap 2Eerst en vooral de meest gekende meting: bloeddruk. Zowel bij uw kind als uzelf wordt de bloeddruk gemeten met een geautomatiseerd toestel, waarbij het drukkussen is aangepast aan de armdikte. We meten ook hoe snel het hart van uw kindje klopt door een kleine patch op de buik te kleven.

Vervolgens onderzoeken we de halsslagader met behulp van een echotoestel. Hierbij gaan we uit van hetzelfde principe als een echo tijdens de zwangerschap, maar bewegen we de scankop met gel over de halsstreek in plaats van over de buik. We doen ook hetzelfde op de onderarm van uw kind om te bepalen hoe sterk zijn of haar botten zijn.

We kijken ook naar de kleinste bloedvaatjes. Dit doen we door een foto te nemen van beide ogen met een retinacamera. Deze camera is speciaal ontworpen om de bloedvaten op het netvlies (retina) van het oog zichtbaar te maken. Het is te vergelijken met het nemen van een gewone foto.

Om bepaalde aspecten van het denken te onderzoeken, laten we uw kind enkele spelletjes uitvoeren op een touchscreen computer.

We verzamelen speeksel om genetisch aspecten te onderzoeken. Dit gebeurt met behulp van een wattenstaafje aan de binnenkant van de wang. Ook verzamelen we een beetje urine in een potje.

Verder meten we standaard ook lengte, gewicht en buikomtrek.

Tot slot zal u gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen rond uw leefgewoonten, dit om het onderzoek juist te interpreteren. De verzamelde gegevens, waaronder ook gegevens van Kind en Gezin, worden vertrouwelijk behandeld.

 

Stap 2 van ons onderzoek gaat door in ons onderzoekslokaal op Campus Diepenbeek van Universiteit Hasselt. Een wegbeschrijving vindt u hier.

Een onderzoeksmedewerker zal u contacteren met de vraag of u wenst deel te nemen aan stap 2 van onze studie. Wenst u zelf een afspraak te maken, dan kan u ons steeds telefonisch bereiken op 011 26 83 65 of via e-mail naar geboortecohort@uhasselt.be