Mobiliteitswetenschappen

2e Bachelorstudenten Mobiliteitswetenschappen bouwen stad via PIN-game

2e Bachelorstudenten Mobiliteitswetenschappen bouwen stad via PIN-game    13 mei 2016

2e Bachelorstudenten Mobiliteitswetenschappen bouwen stad via PIN-game
13 mei 2016

Samen met de masterstudenten Ingenieur-Architect van de Université de Liège speelden de 2e bachelorstudenten Mobiliteitswetenschappen begin deze week twee dagen lang de PIN-game. Het spel bootst de bouw van een snelgroeiende stad na en ging dit jaar door op de UHasselt campus Diepenbeek.

De PIN-game is speciaal gericht op de besluitvormingsprocessen en de interactie tussen de verschillende actoren die bij stedelijke groei horen. Docent Kristof Mollu: “Toen ik tien jaar geleden hier zelf student ‘Verkeerskunde’ was, heeft dit spel me inzicht gegeven in de rol van de verschillende actoren zoals belangengroepen, projectontwikkelaars, ambtelijk apparaat, huisvestingsmaatschappijen, bedrijfswereld en de politiek. Het hoofddoel van het spel is dan ook om de studenten binnen het vak Ruimtelijke Planning te laten kennismaken met de complexiteit van de ruimtelijke ordening van een stad.”

De studenten kregen elk een bepaalde rol toegewezen, van waaruit ze moesten handelen. “Het is een constant wikken en wegen van mogelijke beslissingen rekening houdend met alle partijen. Hoe meer mensen je aan je zijde krijgt, hoe makkelijker het wel wordt”, aldus student Arne Pallen. Het spel werd al snel strategisch gespeeld. “De ‘projectontwikkelaars en huisvestingsmaatschappijen’ investeerden bijvoorbeeld al vroeg in de aankoop van bouwgronden, maar lieten ze jaren onbebouwd. De ‘schepenen’ riepen een halt toe aan die praktijken door een belasting te heffen op ongebouwde percelen. Het geld werd snel anders geïnvesteerd”, zei Kristof Mollu.

Leerrijke ervaring
De tweedejaarsstudenten kijken terug op een boeiende tweedaagse. Student Vincent De Gronckel: "De PIN-game is een unieke ervaring. Je kan het vergelijken met een groot gezelschapsspel, waarin we voor problemen uit de realiteit komen te staan, maar waarbij we ook nieuwe vrienden hebben leren kennen." De taal vormde onverwacht geen barrière. "Het was eerder moeilijker om elk bestuurslid van het zevenkoppige stadsbestuur op dezelfde golflengte te krijgen", aldus student Ruben Hens.

Haagse Hogeschool geïnteresseerd in PIN-game

Het is al de derde keer dat de UHasselt en de Université de Liège samenkomen om het spel te spelen. Het evenement vindt elk jaar plaats, afwisselend in Diepenbeek en Luik. Speciaal aan deze editie is wel dat er ook enkele docenten uit Den Haag aanwezig waren. Docent Kristof Mollu: “De Haagse Hogeschool is geïnteresseerd in de PIN-game en kwam daarom een kijkje nemen." De hogeschool in Den Haag wil het spel in de opleiding Bouwkunde gebruiken.