Mobiliteitswetenschappen

Eerste MOOC van UHasselt in de maak    29 apr 2016

Eerste MOOC van UHasselt in de maak
29 apr 2016

De opleiding Mobiliteitswetenschappen werkt momenteel intensief aan een MOOC over het vak ‘Transportation systems & policy’ van de master Transportation Sciences. Gisteren startten de opnames voor ‘Ruimtelijke ordening’, een module binnen dat vak. Het is een hoogtepunt voor de UHasselt, want ze treedt met haar eerste MOOC in de voetsporen van internationale, gerenommeerde universiteiten zoals Harvard, Stanford en Yale. “Al mag je dat hoogtepunt ook letterlijk nemen. We hebben gisteren in de Sky Lounge van Hasselt gefilmd. Waar heb je een beter overzicht over de ruimtelijke ordening dan van bovenaf?”, aldus Mario Gielen, onderwijskundig adviseur rond blended learning.

MOOC betekent letterlijk massive open online courses. Het zijn grootschalige online cursussen, die wereldwijd door duizenden studenten gratis gevolgd kunnen worden. “De cursussen zijn dus niet plaats- of tijdgebonden en de nadruk ligt vooral op de innovatieve en interactieve component van het concept. De traditionele studiematerialen zoals cursussen, powerpoints en video’s worden in een ‘blended learning’-jasje gestoken en aangevuld met discussiefora en online opdrachten”, legt Mario Gielen uit.

De eerste MOOC van de UHasselt, die nu in de maak is, gaat over het vak Transportation systems & Policy. “De video die we gisteren gedraaid hebben, is een introductiefilmpje voor één bepaalde module binnen de MOOC, nl. ‘Urban Planning’ ofwel ‘Ruimtelijke ordening’ van Tim De Ceunynck. We willen toekomstige studenten informeren over wat ze van de masteropleiding kunnen verwachten, maar ook wat wij van hen verwachten”, zei onderwijskundig adviseur Mario Gielen. In de namiddag trok de cameraploeg door de straten van Hasselt om het studentenleven in de stad in beeld te brengen.

Deze MOOC is slechts een begin, er zullen hoogstwaarschijnlijk nog andere cursussen volgen. “Dit academiejaar focussen we ons op één vak, zodat we die in de puntjes kunnen uitwerken. Volgend jaar zal de cursus ‘Introduction to transportation research’ in een MOOC verwerkt worden. We hopen dat andere opleidingen van de UHasselt ons voorbeeld zullen volgen.”