Mobiliteitswetenschappen

Je smartphone als reisbegeleider    15 sep 2016

Je smartphone als reisbegeleider
15 sep 2016

Arne Nys, alumnus mobiliteitswetenschappen, ontwikkelde een prototype van een app die bus- en treinreizigers ook bij vertragingen zonder stress naar hun bestemming loodst.

Global positioning system (GPS). Voor velen is het bijna onmisbaar geworden in de auto. De technologie brengt de autobestuurders foutloos van punt A naar B en stelt prompt een alternatieve route voor, als het verkeer ergens dichtslibt. “Waarom bestaat er geen soortgelijk systeem voor reizigers met het openbaar vervoer?”, vroeg Arne Nys zich af. Voor zijn thesis ontwikkelde hij de ‘Mobile Public Transport Travel Assistant’, een prototype van een applicatie die pendelaars tijdens de hele rit begeleidt. “De applicatie kan je al inschakelen aan je voordeur. Via de integratie van een Google Street View-navigatiefunctie loodst de app je naar de bushalte of het station. De app berekent je reistijd bovendien op basis van je gemiddelde wandelsnelheid. Als je traag wandelt, krijg je een melding dat je je bus of trein zult missen als je niet versnelt”, aldus Arne Nys in de Metro.

Het prototype dat de mobiliteitswetenschapper ontwikkelde, is een upgrade van de bestaande bus- en treinapps. Arne Nys in de Metro: “Apps als die van De Lijn of NMBS zijn erg nuttig voor het opzoeken van reisroutes, het bekijken van de tussenstappen en om te checken of je bus of trein op tijd is. Ze houden echter geen rekening met hoe ver je al gevorderd bent of hoeveel vertraging je al hebt opgelopen, terwijl dit een impact heeft op het vervolg van je reis.” Bij vertragingen of andere storingen stelt de app vervoersalternatieven voor.

Arne Nys sleepte met zijn thesis de AXA-masterproefprijs in de wacht, maar zijn thesis hielp hem aan een job in Duitsland. Hij zal binnenkort aan de slag gaan bij een start-up in Berlijn, waar Nys een reisapp van het bedrijf verder helpt ontwikkelen.

Lees hier het artikel van de Metro