Mobiliteitswetenschappen

Judith Urlings eindigt derde in Limburgse finale van Wetenschapsbattle    10 mei 2016

Judith Urlings eindigt derde in Limburgse finale van Wetenschapsbattle
10 mei 2016

Vier doctoraatsstudenten van de UHasselt streden gisteren om een plaats in de Grote Finale van de Wetenschapsbattle. Judith Urlings (IMOB) sleepte het finaleticket niet in de wacht, maar ze verzilverde wel een mooie derde plaats in Limburg. “Het was een unieke ervaring. Ik ben blij dat ik dit heb mogen meemaken”, aldus Judith.

Een uitstekende onderzoeker is niet alleen een kei in zijn vak. Hij moet zijn werk ook aan de man kunnen brengen. Het levert steun, nieuwe ideeën en zelfs financiering op. Maar waar leer je helder communiceren? Volgens The Floor is Yours is presenteren voor kinderen de allerbeste leerschool. Daarom organiseert The Floor is Yours samen met Mundo een tweede editie van Wetenschapsbattle, waarin 25 wetenschappers om de begerenswaardige trofee voor beste onderzoekspresentatie strijden.

Limburgse finale
De Limburgse voorronde van de Wetenschapsbattle ging gisteren door bij de Vrije Basisschool Sint-Willibrordus in Maasmechelen. Het strijdtoneel: de turnzaal. Vier doctoraatsstudenten van de UHasselt haalden alles uit de kast om de leerlingen van het VBS Sint-Willibrordus voor zich te winnen. Judith vertelt hoe zij het aanpakte: “Ik bekeek mijn onderzoek vanuit de ogen van het kleinkind. Wie zat er al eens bij oma en opa in de auto? Wie was er soms bang? Daarna stelde ik hen voor aan ‘meneer Janssen’. We dachten erover na WAAROM meneer Janssen nog wil autorijden en waarom dat belangrijk is. Het is verrassend hoe kinderen zich in de situatie van senioren kunnen plaatsen.”

Het was Martijn Peters die uiteindelijk het begeerde finaleticket wegkaapte. “En terecht”, aldus Judith Urlings. “Hij heeft een heel sterke presentatie neergezet. Hij trad op als Gru uit Despicable me en vergeleek nanodeeltjes met Minions, de gele handlangers van Gru. Dat spreekt kinderen natuurlijk aan.” Martijn Peters (onderzoeksgroep Organische en Bio-polymere Chemie) presenteert zijn onderzoek op vrijdag 13 mei 2016 op de Grote Finale in Wilrijk. De wetenschappers keerden niet met lege handen naar huis. “Tijdens de bekendmaking van de winnaar kregen we allemaal een trofee als aandenken. De leerlingen van het 5e en 6e leerjaar hadden die trofee voor ons geknutseld”, zei Judith Urlings na afloop.

Workshop
De Limburgse finalisten werden niet onvoorbereid ‘voor de leeuwen’ gegooid. The Floor is Yours organiseerde een masterclass in presentatietechnieken. Wetenschappers leerden er hun verhaal in een sterke presentatie om te vormen. Een aanrader voor elke wetenschapper volgens Judith Urlings. “Heel wat dingen die je bij een presentatie vanzelfsprekend vindt, bv. een titel boven elke slide, werden er in twijfel getrokken. Hierdoor moet je opnieuw kritisch nadenken over je eigen verhaal.”

Ouderen en verkeersveiligheid
Wat onderzoekt Judith Urlings? Naarmate we ouder worden, ondervinden we vaak problemen bij het autorijden. De doctoraatsstudente test of ouderen nog rijvaardig genoeg zijn. Kunnen ouderen zich voldoende op de rijbaan concentreren? Kunnen ze verkeerssituaties juist inschatten? Brengen ze andere weggebruikers in gevaar? Of bewegen ze zich vlot door het verkeer? Ze bekijkt ook of ouderen op hun rijvaardigheid getraind kunnen worden.