Mobiliteitswetenschappen

Judith Urlings geselecteerd voor de Wetenschapsbattle    29 feb 2016

Judith Urlings geselecteerd voor de Wetenschapsbattle
29 feb 2016

Judith Urlings werd door een strenge kinderjury geselecteerd om deel te nemen aan de Wetenschapsbattle. Op maandag 9 mei 2016 presenteert ze haar onderzoek voor de leerlingen van de vrije basisschool VBS Sint-Willibrordus in Maasmechelen.

Een uitstekende onderzoeker is niet alleen een kei in zijn vak. Hij moet zijn werk ook aan de man kunnen brengen. Het levert steun, nieuwe ideeën en zelfs financiering op. Maar waar leer je helder communiceren? Volgens The Floor is Yours is presenteren voor kinderen de allerbeste leerschool. Daarom organiseert The Floor is Yours samen met Mundo een tweede editie van Wetenschapsbattle, waarin 25 wetenschappers om de begerenswaardige trofee voor beste onderzoekspresentatie strijden. Per provincie nemen vijf wetenschappers het in de voorrondes tegen elkaar op.

Judith Urlings schreef haar voor de wedstrijd in en wist een plaats in de Limburgse battle te veroveren. “Bij ons onderzoek maken we gebruik van een rijsimulator. Een rijsimulator lijkt een beetje op een videospel waarbij je over wegen rijdt en je zelf moet sturen en remmen. De meeste ouderen hebben nog nooit in een rijsimulator gereden!  Dit onderzoek is dus niet alleen nuttig om het verkeer veilig te houden en om opa's en oma's mobiel te houden, maar ouderen vinden het ook een heel avontuur om mee te doen!” Meer had de doctoraatsstudente niet nodig om de strenge kinderjury te overtuigen. De leerlingen van de lagere school VBS Sint-Willibrordus selecteerden haar onderzoek als een van de vijf beste voorstellen in Limburg.

Maandag 9 mei 2016 is het zover. Dan zal Judith Urlings een kwartier lang alles uit de kast halen om de leerlingen van het VBS Sint-Willibrordus voor haar te winnen. Hun stem bepaalt wie naar de Grote Finale mag. Voordat de deelnemers het podium betreden, krijgen ze een masterclass presentatietechnieken.

Wat onderzoekt Judith Urlings eigenlijk? Naarmate we ouder worden, ondervinden we vaak problemen bij het autorijden. De doctoraatsstudente test of ouderen nog rijvaardig genoeg zijn. Kunnen ouderen zich voldoende op de rijbaan concentreren? Kunnen ze verkeerssituaties juist inschatten? Brengen ze andere weggebruikers in gevaar? Of bewegen ze zich vlot door het verkeer? Ze bekijkt ook of ouderen op hun rijvaardigheid getraind kunnen worden.

Wij duimen alvast dat Judith Urlings naar de Grote Finale mag en de trofee in de wacht sleept.