Mobiliteitswetenschappen

Masterstudenten Mobiliteitswetenschappen op excursie naar Maastricht    24 feb 2016

Masterstudenten Mobiliteitswetenschappen op excursie naar Maastricht
24 feb 2016

Voeling met het werkveld. Dat is een belangrijke pijler in de opleiding Mobiliteitswetenschappen. Elke kans om met het werkveld kennis te maken, grijpen we dan ook met beide handen aan. Vrijdag 19 februari stond Maastricht op het programma. De masterstudenten Mobiliteitswetenschappen bezochten er ‘de Groene Loper’, een infrastructuurproject van consortium Avenue 2.

De masterstudenten waren op vrijdag 19 februari vroeg op de campus in Diepenbeek, want hun bus vertrok om 8.45 u stipt richting Maastricht. In de Nederlandse stad loopt op dit moment het project “De Groene Loper”. De A2 die nu het stadscentrum doorklieft, wordt vervangen door een gestapelde tunnel. Twee tunnelbuizen – met in elke buis twee rijvakken – worden op elkaar geplaatst. Uniek in Europa. Autobestuurders die in de stad moeten zijn, zullen in de toekomst in de bovenste tunnel rijden. De onderste tunnel is bestemd voor doorgaand verkeer. Bovengronds krijgt de stad een ‘groene look’. Een parklaan slingert van noord naar zuid en 2000 lindebomen zullen  in de stad een groene oase creëren.

Maar hoe gaat zo’n project allemaal in zijn werk? Welke voorbereidingen gaan er aan vooraf? Hoe laat je het verkeer tijdens de wegenwerken vlot doorstromen? De masterstudenten van Mobiliteitswetenschappen namen een kijkje op de werf. Omgevingsmanager Jeroen Maas gaf de studenten uitleg over het project. Jolanda Van Gool, alumna Mobiliteitswetenschappen UHasselt, ging dieper in op traffic management. Na de presentaties trokken de studenten een helm, een fluo-vest en botten aan om een bezoek aan de tunnel te brengen. Een indrukwekkend ervaring zei Syeda Amena: "There I saw the construction work of an underground tunnel for motorized transport providing faster connections to European cities. It is one of the best practices in Europe from design, environment, transport mobility and road safety perspective. I found emergency exits for passengers an original approach towards improving safety."

Dat de masterstudenten op het terrein veel hebben bijgeleerd, daarover zijn ze het eens. "The discussion with professionals working in the field of Transportation was worthy as I got aware of current developments and more importantly future technologies", vertelde Syeda Amena. Ook Muhammad Mashhood Arif vond het een geslaagde uitstap: "The excursion to A2 Maastricht was a highly informative jaunt for me. The project is a sustainable step towards transport networking for Maastricht Region by improving quality of life. The speakers enlighten us in a much comprehensible manner that it would be real asset for community in future by resolving the problems of city bottlenecks and congestion. The day was well spent with tempting lunch in the end. A big thanks to our instructors for arranging such an instructive recreation!"