Mobiliteitswetenschappen

Actueel

Masterstudenten Transportation Sciences presenteren stageproject tijdens postersessie    22 jun 2016

22 jun 2016

Smart city mobility, active mobility, stadsontwikkeling. Het is slechts een kleine greep uit de projecten, waar de masterstudenten Transportation Sciences tijdens hun stage intensief aan gewerkt hebben. Ze presenteerden gisteren hun bevindingen tijdens een postersessie op de UHasselt campus Diepenbeek.

De thema’s die tijdens de postersessie aan bod kwamen, zijn heel uiteenlopend. Smart city mobility, active mobility, intercity commuting. Masterstudente Jolien Hendrickx peilde tijdens haar stage bij BIVV naar de attitudes onder Belgische bestuurders: “Hoe staan ze tegenover overdreven snelheid, gordeldracht, rijden onder invloed, afleiding en vermoeidheid? We gebruikten verschillende methodes: online surveys en face-to-face-gesprekken.”

Hafiz Haider Ali werkte tijdens zijn stage bij iNFRANEA met misschien wel één van de meest spannende ontwikkelingen in de virtual reality wereld: de Oculus Rift. “De Oculus Rift is een virtual reality-bril die bewegingen detecteert. Als je met je hoofd naar links, rechts, boven of onder draait, draait het beeld vanzelf mee. Je krijgt het gevoel alsof je met beide voeten in de realiteit staat. De bril zou een belangrijke stap kunnen betekenen voor rijsimulatie. Daarom onderzocht ik of we Driving Simulation 2 met behulp van een Unity 3D in een game kunnen omzetten.” Of de opleiding hen bij de stage geholpen heeft, antwoordt iedereen volmondig ja. Peter Geerts (werkstudent, stad Antwerpen): “De opleiding gaf je de bagage om resultaten te verwerken.”

De ideale leerschool op professioneel en persoonlijk vlak
De masterstudenten verkennen met de stage niet enkel het werkveld. “Het is veel meer dan dat”, vindt Tooba Batool (stagiaire bij Polis). “Ik heb mijn communicatieve skills verbeterd door onder meer interviews af te nemen en conferenties te organiseren. Een stage is ook de ideale gelegenheid om te netwerken, contacten te leggen. Maar het was vooral persoonlijk een leerrijke ervaring. Ik heb zelf kunnen zien op welke manier ze in ontwikkelde landen werken. Ik kan het vergelijken met de werkwijze in een ontwikkelingsland, zoals mijn thuisland Pakistan.”

Over de Belgische landsgrenzen heen
Sommige masterstudenten staken de Belgische landsgrenzen over om stage te lopen. Zo liep Hamid Hussain Sabir stage bij de Technische Universität Berlin, terwijl Malik Sarmad Riaz een stageplaats bij Velocity in Londen veroverde. “De beste ervaring ooit”, concludeert Malik.