Mobiliteitswetenschappen

Prof. dr. Ansar Yasar trekt met cameraploeg naar Brussel voor MOOC

Prof. dr. Ansar Yasar trekt met cameraploeg naar Brussel voor MOOC    14 jul 2016

Prof. dr. Ansar Yasar trekt met cameraploeg naar Brussel voor MOOC
14 jul 2016

Terwijl de studenten van hun welverdiende vakantie genieten, werkt opleiding Mobiliteitswetenschappen intensief aan haar Massive Open Online Course (MOOC). Eerder stond drs. Tim De Ceunynck al voor de camera in de Sky Lounge van Hasselt. Dit keer trok prof. dr. Ansar Yasar met een cameraploeg richting Brussel om er de negatieve effecten van mobiliteit op de omgeving in beeld te brengen.

Prof. dr. Ansar Yasar trok onlangs naar het Jubelpark in Brussel en Nossegem, een deelgemeente van Zaventem voor de opnames van ‘Impact of mobility on environment’. “In die module binnen het vak ‘Transportation systems & policy’ bespreek ik de negatieve effecten van mobiliteit op de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling, geluidshinder en een toenemend aantal verkeersslachtoffers”, aldus prof. dr. Ansar Yasar.

“Nossegem is er een perfect voorbeeld van. De deelgemeente van Zaventem ligt op de vliegroute en dus zie je er dagelijks heel wat vliegtuigen laag overvliegen. De buurtbewoners ondervinden hier bewust en onbewust hinder van.” De docent haalt mogelijke oplossingen aan en gaat dieper in op de problemen die zich daarbij stellen. “Welke technologieën kunnen die negatieve effecten een halt toeroepen? Welke middelen hebben we daarvoor nodig? Waarom is het voor overheden zo moeilijk om het huidige transportsysteem te veranderen?”

MOOC start komend academiejaar

“De opleiding Mobiliteitswetenschappen is niet meteen een opleiding, waar je in het laatste jaar van het secundair onderwijs aan denkt. De meesten stromen door naar klassieke studierichtingen zoals TEW en Rechten. Toch biedt onze opleiding heel wat toekomstperspectieven, maar zoals ze zeggen: onbekend maakt onbemind. De MOOC is de ideale gelegenheid om aan potentiële studenten te illustreren wat we aanbieden, maar ook wat we verwachten”, aldus dr. Mario Gielen, projectleider en onderwijskundig adviseur bij IMOB.

In het kader van dit pilotproject van UHasselt plannen dr. Mario Gielen en zijn collega dr. Caroline Ariën om de MOOC komend academiejaar bij de masterstudenten Transportation Sciences uit te testen. “Door de MOOC in onze master in te zetten, kunnen we het gemakkelijk uittesten en beoordelen. Werkt het? Wat moet er verbeterd worden? Eenmaal we de kinderziektes geïdentificeerd en eruit gehaald hebben, lanceren we de MOOC op de internationale markt”, aldus dr. Caroline Ariën, coördinator onderwijs.

Massive open online course

MOOC betekent letterlijk massive open online courses. Het zijn grootschalige online cursussen, die wereldwijd door duizenden studenten gratis gevolgd kunnen worden. De cursussen zijn niet plaats- of tijdgebonden en de nadruk ligt vooral op de innovatieve en interactieve component van het concept. “De traditionele studiematerialen zoals cursussen, powerpoints en video’s worden in een ‘blended learning’-jasje gestoken en aangevuld met discussiefora en online opdrachten”, legt dr. Mario Gielen uit.