Mobiliteitswetenschappen

Actueel

Tweedejaarsstudenten Mobiliteitswetenschappen nemen enquête af bij fietsende Ninovieter    12 apr 2016

12 apr 2016

In opdracht van de Oost-Vlaamse stad Ninove nemen de tweedejaarsstudenten van de opleiding Mobiliteitswetenschappen (UHasselt) een enquête af bij de fietsende Ninovieter. Het stadsbestuur wil op basis van die resultaten het centrum fietsvriendelijker maken en zo inwoners en stadsbezoekers stimuleren om meer te fietsen. Hoe minder auto’s in het verkeer, hoe kleiner het risico op ongevallen.

Gedurende drie maanden analyseren de tweedejaarsstudenten Mobiliteitswetenschappen in nauwe samenwerking met het stadsbestuur het fietsgebruik, de fietsroutes (bv. vrijliggende fietspaden, fietsopstelstroken) en -voorzieningen (bv. fietsenstallingen) in Ninove. Ze nemen daarvoor een enquête af bij de fietsende Ninovieter. "De enquête peilt niet alleen naar de routes die fietsers nemen, maar ook naar de knelpunten op die routes en de suggesties die fietsers hebben om het fietsen comfortabeler en veiliger te maken", aldus schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (sp.a-Groen) in Het Laatste Nieuws. Een goede fietsinfrastructuur moedigt mensen aan om de fiets te nemen.

Fietskluizen
Eén van de items die in de studie aan bod komen, is de verhuur van fietskluizen. Ninovieters en pendelaars die met de fiets naar het werk rijden, zouden hun fiets in de fietskluizen veilig en droog kunnen stallen. In de enquête polsen de tweedejaarsstudenten Mobiliteitswetenschappen of er interesse voor is. De stad zal na de studie beslissen of ze met het project starten.

Roeselare
Ook in het West-Vlaamse Roeselare loopt er op dit moment een project, waarbij tweedejaarsstudenten Mobiliteitswetenschappen een handje toesteken. De studenten analyseren en evalueren er de verkeersveiligheid en de parkeersituaties rondom schoolomgevingen. Enkele schoolwijken kampen namelijk met verkeersproblemen: er zijn te weinig parkeerplaatsen, bussen houden het verkeer op of het verkeer moet er aanschuiven, omdat ouders hun kinderen aan de schoolpoort afzetten en ophalen.